El Suprem anul·la el nomenament de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Al novembre, l'alt tribunal ja va tombar la designació de l'exministra i ex fiscal general de l'Estat com a fiscal de sala del Militar

Dolores Delgado i el seu successor com a fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz (arxiu)
Dolores Delgado i el seu successor com a fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz (arxiu) / Eduardo Parra (Europa Press)

El Tribunal Suprem ha acordat este dimarts anul·lar el nomenament de l'ex fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, com a fiscal de sala de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica. La secció quarta de la sala contenciosa administrativa ha adoptat la resolució després d'estudiar els recursos de l'Associació de Fiscals (AF), l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF) i el fiscal antidroga Luis Ibáñez —candidat al mateix càrrec— contra la designació de la també exministra de Justícia socialista.

Estos tres recursos reclamaven a l'alt tribunal que declarara la nul·litat del nomenament i retrotraguera les actuacions al moment anterior de la designació de Delgado. Els signants al·legaven que la decisió de l'actual fiscal general, Álvaro García Ortiz, no va ser vàlida perquè no va donar opció al Consell Fiscal a estudiar si incorria en causa d'incompatibilitat atès que la parella —l'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón— dirigeix una fundació dedicada a la defensa dels drets humans.

El cap del Ministeri Públic va proposar nomenar Delgado a pesar que només va rebre els vots d'un vocal de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), a la qual va pertànyer ella també, i de les dues vocals nades. L'altre vocal de la UPF va fer costat a un altre candidat. Cal recordar, no obstant això, que el Consell Fiscal és un òrgan consultiu i que el fiscal general té l'última paraula. Finalment, el govern espanyol va nomenar Delgado el 13 de juny al capdavant de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica.

El Suprem ha revocat el nomenament quasi un mes després que el Consell de Ministres executara la sentència per la qual el tribunal mateix, al novembre, va ordenar anul·lar l'ascens de Delgado a la màxima categoria com a fiscal de sala del Militar del TS. El motiu? Van entendre que s'havia produït amb "desviació de poder" per part del fiscal general.

També et pot interessar

stats