El Suprem anul·la l'ascens de Dolores Delgado en veure "desviació de poder"

L'alt tribunal estima parcialment el recurs d'un altre aspirant al lloc i contradiu la decisió del fiscal general de l'Estat de promocionar l'exministra de Justícia a fiscal togada

Dolores Delgado i el seu successor com a fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz (arxiu)
Dolores Delgado i el seu successor com a fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz (arxiu) / Eduardo Parra (Europa Press)

El Tribunal Suprem (TS) ha estimat en part el recurs contenciós administratiu presentat per un candidat a la plaça de fiscal de sala que finalment es va emportar l'exfiscal general de l'Estat i exministra Dolores Delgado, en entendre que hi ha "desviació de poder" en el nomenament. Per això, ordena repetir la proposta. L'impugnant és Luis Rueda, que en el passat va ser tinent fiscal del Tribunal de Comptes. L'aspirant va recórrer contra el Reial decret 907/2022 en novembre, pel qual es concedia a Delgado la plaça de fiscal cap de la Sala Togada. En una resolució feta pública aquest dimarts i signada pel magistrat Luis María Díez-Picazo, del Suprem, s'anul·la el nomenament perquè considera que hi ha un "exercici de potestats administratives per a fins diferents dels fixats en l'ordenament jurídic".

Delgado va ascendir a la màxima categoria en la carrera fiscal dies abans, el 22 de setembre d'aquell any, a proposta del fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz. La majoria del Consell Fiscal va fer costat precisament a Rueda, fiscal especialista en l'àmbit militar, que va reunir els sis vots de l'Associació de Fiscals (AF). Delgado, per la seua banda, va obtindre el suport dels dos vocals de la Unió Progressista de Fiscals (UPF) i dels tres vocals nats: el fiscal general mateix, la tinenta fiscal del Suprem i la inspectora cap.

L'exministra de Justícia, que va dimitir com a fiscal general el juliol de 2022 al·legant raons de salut després d'operar-se la columna vertebral, tenia plaça en la Fiscalia de l'Audiència Nacional, però no va arribar a ocupar-la perquè va aconseguir el lloc en la fiscalia togada del Suprem. Aquesta figura s'encarrega dels assumptes de la jurisdicció militar que recauen en la sala cinquena de l'alt tribunal.

El PSOE va intentar garantir aquest ascens mitjançant una esmena inclosa en la llei concursal que hauria suposat que Delgado i els seus successors al capdavant de la Fiscalia General de l'Estat foren promoguts a fiscal de sala del Suprem en abandonar el càrrec, però el partit va acabar retirant-la davant la polèmica generada.

Menys d'un any després de ser promocionada a fiscal togada, nomenaren Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica i Drets Humans. El Suprem encara ha de resoldre els recursos presentats per l'AF, l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF) i un altre fiscal aspirant contra aquesta designació.

També et pot interessar

stats