Sumar i els socis del govern pressionen Sánchez amb una proposició de llei per a embargar armes a Israel

El text, que es presentarà este dijous, considera que l’embargament d’armes és una mesura essencial per a “preservar la pau i la seguretat global, protegir els drets humans i previndre el comerç il·lícit d'armes”

Yolanda Díaz, este divendres a València en el tancament de campanya de les eleccions europees
Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Sumar i altres socis del govern de Pedro Sánchez com Podem, ERC, EH Bildu i el BNG registren este dijous al Congrés una proposició de llei per a pressionar el PSOE i que demane una modificació legal que permeta embargar armes a Israel. Estos grups demanen una reforma de la llei sobre el control del comerç exterior de material de defensa i de doble ús amb l'objectiu d'introduir la figura de l'embargament i el règim jurídic corresponent.

En el text, tant Sumar —soci de govern de Sánchez— com els socis parlamentaris del PSOE, defenen que l'embargament d'armes és “una mesura essencial dins del conjunt d'eines diplomàtiques i coercitives disponibles” per tal de “preservar la pau i la seguretat global, protegir els drets humans i previndre el comerç il·lícit d'armes”. I en este sentit, consideren que els embargaments de comerç d'armes a determinats països permeten reduir la violència i evitar que continuen cometent “crims contra la humanitat”.

Els grups destaquen la necessitat d'avaluar i, fins i tot, d'impedir les exportacions d'armes per a evitar que arriben a mans de gent “que puga gastar-les per a perpetrar atrocitats o desestabilitzar regions senceres”, com asseguren que ocorre actualment a la Franja de Gaza, a la frontera d'Israel amb el Líban i en altres llocs d'Orient Mitjà.

Per això, Sumar i la resta de socis de Sánchez que signen la proposició demanen una modificació legal perquè siga possible embargar armes als estats que hagen sigut demandats en un tribunal internacional, la jurisdicció del qual haja sigut ratificada per Espanya, per la comissió d'un crim de genocidi o contra la humanitat, entre altres.

Encara que la proposició no esmenta Israel de manera específica en este punt, seria possible aplicar-lo, ja que Espanya ha presentat davant del Tribunal Internacional de Justícia una declaració d'intervenció en el procediment iniciat per Sud-àfrica contra Israel per genocidi a la Franja de Gaza. La proposició de llei estableix que la Secretaria d'Estat de Comerç dictarà una resolució per a aplicar l'embargament en el termini de quinze dies naturals des de la data en la qual s’haja presentat la demanda davant del tribunal competent. A més, afig que l’embargament durarà el mateix que el procediment judicial contra l'estat corresponent.

El PSOE diu que fa mesos que no donen llicència

Els socialistes defenen que Espanya no ha concedit cap llicència d'exportació d'armament a Israel des del passat 7 d'octubre, dia en què va començar la guerra a Gaza. Però les formacions que signen la proposició han reclamat en reiterades ocasions l'embargament d'armes a Israel a la part socialista del govern, de la qual depén el Ministeri d'Afers Estrangers.

La proposició de llei ha sigut impulsada per representants de més de 500 organitzacions, sindicats i associacions veïnals de la campanya "Fi del comerç d'armes amb Israel", entre elles la Xarxa Solidària contra l'Ocupació de Palestina, la portaveu de la qual, Ana Sánchez, denúncia que “les armes fetes a Espanya continuen arribant a Israel de manera directa i indirecta”.

També et pot interessar

stats