Sumar dubta que la llei d'amnistia es puga tramitar tan ràpid com vol Junts

Des de la coalició sí que veuen possible adoptar algun tipus de gest que puga aportar garanties als independentistes perquè voten a favor

El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, aquest dilluns durant la roda de premsa a Madrid
El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun / Chema Moya (Efe)

El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha mostrat els dubtes que té sobre la possibilitat que una eventual llei d'amnistia es tramite de manera expressa, com exigeix Junts, i caldrà "encaixar" els terminis, ha dit, perquè els temps que marca el Congrés i els de la política "puguen anar de la mà".

Urtasun ha rebaixat les expectatives de Junts i Sumar de fa una setmana quan el negociador designat per Sumar amb els independentistes, Jaume Asens, parlava, fins i tot, de tramitar una llei d'amnistia per lectura única.

Ara, fonts de Sumar veuen difícil que la llei d'amnistia que exigeix Junts estiga llesta abans de la investidura de Pedro Sánchez, quan es plantege, però sí que veuen possible adoptar algun tipus de gest que puga donar garanties als independentistes perquè hi voten a favor.

Sobre l'exigència del referèndum que diumenge va reclamar també el president de Catalunya, Pere Aragonès, Urtasun ha assenyalat en roda de premsa que no demanaran a ningú que renuncie a les seues idees, i ha insistit que el focus ha d'estar en altres qüestions "prioritàries" com és aquesta llei d'amnistia per a superar l'etapa del 2017.

El text de la proposta de Sumar sobre l'amnistia dels condemnats de l'1-O serà "impecable" jurídicament, ha assenyalat sense avançar cap aspecte d'aquesta futura norma ni s'hi inclourà el compromís dels afectats a no reincidir o si beneficiarà els policies processats per les càrregues policials. Únicament ha deixat clar que "els límits d'una amnistia són els delictes de lesa humanitat", ha subratllat el portaveu.

El que sí que ha assenyalat és que Sumar està còmode amb la paraula amnistia, encara que sí que ha advertit que no s'ha d'estar "pres" amb uns certs termes perquè l'important és passar eixa pàgina a Catalunya. D'altra banda, ha incidit en el fet que la investidura d'Alberto Núñez Feijóo, que se celebrarà el 26 i 27 de setembre, és una pèrdua de temps per al país perquè no ha sigut capaç de sumar en totes aquestes setmanes "ni un sol vot més".

També et pot interessar

stats