Els síndics, "satisfets" amb matisos pels resultats dels seus partits a les europees

PP i PSPV se senten més reforçats; Vox veu el seu projecte consolidat i Compromís defén haver complit l'objectiu de situar una veu valenciana a la UE, malgrat els pobres resultats de Sumar

D'esquerra a dreta i de dalt a baix, Miguel Barrachina (PP), José Muñoz (PSPV), José Maria Llanos (Vox) i Joan Baldoví (Compromís)
D'esquerra a dreta i de dalt a baix, Miguel Barrachina (PP), José Muñoz (PSPV), José Maria Llanos (Vox) i Joan Baldoví (Compromís) / À Punt NTC

Totes les formacions polítiques valencianes amb representació a les Corts han celebrat, amb matisos, els resultats de les eleccions europees per a les seues opcions. Els quatres síndics de PP, PSPV, Vox i Compromís han coincidit a mostrar-se "satisfets" amb el suport aconseguit al territori, una unanimitat en la valoració difícil de veure en el parlament valencià.

Barrachina (PP): "El PSPV està feliç sent segon i nosaltres també"

El popular Miguel Barrachina s'ha mostrat "moderadament" feliç amb els resultats, que considera que "confirmen del desig de canvi dels valencians" i reforcen les mesures del Consell i el lideratge del president Carlos Mazón, ja que suposen els quarts comicis en un any en què són la força més votada a la Comunitat Valenciana.

Barrachina ha celebrat que el PP creix respecte de l'alternativa progressista i ha bromejat amb la interpretació dels resultats per part dels socialistes valencians. "El PSPV està feliç sent segon i nosaltres també", ha dit el popular que considera que els socialistes "tenen un problema" perquè "baixen i els seus socis van pel camí de l'extinció". Recorda que han perdut 140.000 vots mentre els populars n'han guanyat 180.000 i destaca que si es projectara sobre les Corts, el bloc de dretes passaria de 53 a 57 diputats.

Muñoz (PSPV): "Diana Morant està hui més a prop de la Generalitat"

Tanmateix, el síndic José Muñoz ha defés que els socialistes valencians se senten "molt satisfets" amb el suport rebut, ja que segons ha destacat "el PSPV puja 2,5 punts percentuals". La calculadora els dona uns altres resultats. Estima que si s'extrapolaren a les Corts aconseguirien 34 diputats, tres més que ara, mentre el PP en baixaria un, passant de 40 a 39. "Som l'única força que puja en suport" ha dit Muñoz que interpreta que les europees ja estan demostrant les conseqüències negatives que tenen per als populars el fet d'haver pactat amb l'extrema dreta.

El socialista creu que s'ha demostrat que "les polítiques involutives" li estan passant factura a Mazón i alhora que el PSPV guanya força com a alternativa. "Hui Diana Morant està més a prop del Palau de la Generalitat, de ser la primera dona presidenta" ha assegurat.

Llanos (Vox): "Hui Europa és més Espanya"

També satisfet, però més prudent s'ha mostrat José Maria Llanos, síndic de Vox, que creix quatre punts respecte de 2019. Creu que els resultats demostren que "malgrat que tants que ens pronostiquen la mort, quan la ciutadania sap més de nosaltres ens donen més suport". Llanos ha minimitzat el recorregut de S'Ha Acabat la Festa, la plataforma d'electors que l'ha fet competència a Vox des de l'extrema dreta, que ha comparat amb experiments fracassats del passat com el de l'empresari Ruiz Mateos.

"Hui Europa és més Espanya, però també més Itàlia, Polònia, Hongria..." ha raonat Llanos que interpreta que s'ha produït una "bolcada electoral", que ha traslladat el suport a "la dreta de les nacions", que defén la sobirania nacional dels estats contra "l'esquerra i els verds". "L'Europa que volien els pares fundadors era una en què tots col·laboraven en un projecte comú, però sense imposicions d'un Parlament que està lluny de les realitats nacionals", ha dit.

Baldoví (Compromís): "Hem complit l'objectiu"

Més contingut en la celebració ha estat el síndic de Compromís Joan Baldoví qui, tanmateix, ha destacat que, "malgrat que les europees no són propícies per a les opcions de proximitat", la formació ha complit amb l'objectiu de tornar a tindre una veu valenciana al Parlament Europeu. "Per primera vegada un diputat valencianista estarà els cinc anys de la legislatura a Europa", ha destacat Baldoví, que ha confirmat la integració del nou eurodiputat Vicent Marzà en el grup de pobles sense estat, l'Aliança Lliure Europea.

Baldoví ha reconegut que a escala estatal, els resultats no han sigut satisfactoris per a Sumar, la marca on s'integra Compromís, una circumstància que cal analitzar a fons, segons ha dit. No obstant això, ha destacat que la formació valencianista ha tret el millor percentatge de la coalició en tot el territori. I entén que eixa és lliçó que està aprenent Sumar en totes les eleccions: "aquelles formacions que tenen arrels en el territori són les que funcionen millor", ha subratllat.

També et pot interessar

stats