El síndic de greuges portarà a la Fiscalia els càrrecs públics que no faciliten informació

Ángel Luna adverteix que no existeix una estratègia valenciana “d’infància i adolescència”, malgrat que la Conselleria d’Igualtat es va comprometre a implantar-la el 2017

El síndic de greuges, Ángel Luna, en una imatge d’arxiu
El síndic de greuges, Ángel Luna, en una imatge d’arxiu / Corts

El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha anunciat aquest dimarts que portarà a la Fiscalia els càrrecs públics que no faciliten la informació que els sol·licita, igual que fan institucions homòlogues en altres comunitats autònomes.

“No és possible que creguen que la informació és seua. Recorrerem i buscarem la inhabilitació”, ha asseverat en la comissió de peticions de les Corts. Luna ha posat com a exemple una sentència recent de l’Audiència Provincial d’Àvila, que condemna un alcalde a més d’un any d’inhabilitació per no respondre un requeriment.

Com a balanç de la memòria de 2018, el síndic ha alertat sobre la situació dels joves extutelats per la Generalitat i ha lamentat que quan compleixen 18 anys “solen rebre el regal de posar-los al carrer”. “Fins als 18 estan atesos i alimentats, i després els diuen: arregla’t com pugues”, ha subratllat.

També ha advertit que encara no hi ha una estratègia valenciana “d’infància i adolescència”, a pesar que la Conselleria d’Igualtat es va comprometre el 2017 a implantar-la després d’obrir-li una queixa d’ofici. “Falten protocols per a l’atenció dels menors en tots els àmbits”, ha apuntat. Una altra qüestió que preocupa el síndic són les reclamacions per ajudes de dependència o la renda valenciana d’inclusió: “El funcionament s’ha complicat de tal manera que no se sap quina institució és la responsable: si la Conselleria d’Igualtat o els ajuntaments”.

Segons Luna, l’àrea d’Igualtat delega actuacions als ajuntaments i aquests al·leguen que no tenen mitjans suficients. “No sabem de qui és la culpa, però hi ha ciutadans que tenen dret a rebre les ajudes en sis mesos i passen dos anys”, ha lamentat. En la mateixa línia, ha denunciat els retards “inacceptables” en les declaracions de discapacitat, “pròxims a dos anys en molts casos”. Ha puntualitzat, tant en aquest cas com en el de la dependència, que no pretén entrar en una “guerra de xifres” amb el departament de la consellera Mónica Oltra.

Cap queixa d’homes maltractats

El síndic de greuges ha insistit que la seua “obligació moral” és atendre els més vulnerables, especialment menors i víctimes de violència masclista. Ha replicat a Vox que no va rebre el 2018 cap queixa d’homes maltractats i ha garantit que les atendrà si es presenten “exactament igual que amb les dones”.

Racionalització d’horaris

D’altra banda, el parlament valencià ha donat llum verda a la comissió especial d’estudi sobre els usos de temps. Estarà presidida per Nathalie Torres (Compromís), amb José Antonio Martínez (Ciutadans) com a vicepresident i Cristina Cabedo (Compromís) com a secretària, segons han acordat els diputats i diputades en la sessió constitutiva.

Aquest òrgan va ser una iniciativa de Compromís per a treballar per uns horaris més “saludables” i una nova cultura del temps, a més de racionalitzar els horaris des d’una perspectiva de gènere. La coalició advertia que a Espanya hi ha dues hores de desfasament respecte a la resta de països europeus, amb conseqüències fonamentals “en les cures familiars, l’oci, el compromís cívic i, evidentment, la salut”.

També et pot interessar

stats