El Síndic de Greuges admet la denúncia de Compromís pels nous estatuts de València Activa

Demanarà a l'Ajuntament un informe amb els canvis en el mercat laboral que justifiquen la modificació del text

Català, aquest diumenge, en la visita al punt d'informació a Tabacalera
L'alcaldessa de València, María José Catalá, en una imatge d'arxiu / mjosecatala

El Síndic de Greuges ha admés a tràmit la denúncia del grup municipal de Compromís a l'Ajuntament de València pels canvis dels estatuts de la Fundació València Activa, que eliminen la referència a les dones i les polítiques d'igualtat. Així, demanarà a l'Ajuntament informació sobre els canvis "tenint en compte la greu i específica situació de desigualtat en la qual es troben les dones respecte dels homes".

Per a la regidora de Compromís Lucía Beamud, que ha formulat aquesta queixa, l'alcaldessa de València, María José Catalá, "és la principal responsable d'aquesta situació i ha de donar explicacions de per què ha deixat en mans d'un grup ultra i negacionista les polítiques d'igualtat de la ciutat i la promoció de l'ocupació de les dones”.

En l'última reunió del patronat de la Fundació València Activa, celebrada el passat dia 6, el govern local va fer la proposta de canvi del text, amb els vots en contra de la resta de membres del patronat (com sindicats i patronal). En concret, es va eliminar el punt referit a la promoció de la igualtat de les dones en el mercat laboral, a més suprimir de tot el document el llenguatge no sexista.

"Aquesta modificació estatutària suposa eliminar de facto totes les mesures de promoció de la igualtat en l'àmbit laboral entre dones i homes, a més de vulnerar la legislació vigent, com la llei orgànica d'igualtat, el reglament municipal per a l'ús no sexista del llenguatge i el mateix Pacte per a l'Ocupació a la Ciutat de València, entre altres”, segons l'edil.

Tots aquests incompliments, assenyala Beamud, “s'han fet amb el vistiplau de l'alcaldessa, que és membre i presidenta de la Fundació València Activa. És molt preocupant i irresponsable que Catalá haja cedit el govern d'aquesta ciutat als negacionistes dels drets de les dones”.

En el seu escrit d'admissió a tràmit de la queixa de Compromís, el Síndic de Greuges explica que “l'actuació de l'Ajuntament de València podria afectar el dret a la igualtat real i efectiva entre dones i homes i el dret a una bona administració, en el sentit de conéixer les raons que justifiquen les decisions de les institucions públiques per a evitar l'arbitrarietat, prohibida per l'article 9.3 de la Constitució espanyola”.

Per això, sol·licita a l'Ajuntament un informe sobre els canvis que s'han produït en el mercat laboral que justifiquen la modificació dels estatuts de la Fundació València Activa, tenint en compte la greu i específica situació de desigualtat en la qual es troben les dones respecte dels homes, reconeguda expressament en el VII Pacte per a l'Ocupació a la Ciutat de València 2021-2024.

També li demana un informe sobre els motius jurídics que impedeixen l'aplicació en la Fundació València Activa del reglament municipal per a l'ús no sexista del llenguatge i de l'article 48 de la llei 9/2003, de 2 d'abril, per a la igualtat entre dones i homes.

A més, l'organisme es dirigeix a la Conselleria de Justícia i Interior a fi que informe sobre l'estat de tramitació de la inscripció en el Registre de Fundacions de la Comunitat Valenciana del canvi en els estatus de la Fundació València Activa, en concret, sobre l'oposició a la nova redacció per raons de legalitat.

També et pot interessar

stats