El Senat rebutja la moció de Vox per a il·legalitzar Junts i ERC

El Partit Popular, amb majoria absoluta en la cambra alta, hi ha votat en contra

El president de Vox, Santiago Abascal, aquest dilluns a Madrid
El president de Vox, Santiago Abascal, en una roda de premsa a Madrid / Jesús Hellín (Europa Press)

El ple del Senat ha rebutjat aquest dimarts la moció de Vox per a instar el govern espanyol a sol·licitar la il·legalització de Junts i ERC, contra la qual han votat el PP, amb majoria absoluta en la cambra alta. El partit d’Abascal ha defensat la il·legalització dels partits independentistes catalans basant-se en les acusacions de terrorisme contra els CDR i Tsunami Democràtic i contra Marta Rovira (ERC) i l'expresident Carles Puigdemont (Junts), investigats pel Tribunal Suprem i als quals Vox considera els "cervells d'aquestes bandes".

A pesar que no hi ha condemnes contra Rovira ni Puigdemont, la formació sosté que es poden dissoldre aplicant la llei de partits, que assenyala com a motiu d'il·legalització la inclusió en els òrgans o llistes de persones condemnades per terrorisme o que no hagen rebutjat públicament els fins i els mitjans terroristes. La senadora de Vox, Paloma Gómez Enríquez, ha denunciat que a Catalunya va haver-hi un "colp d'estat", que aquests grups pretenen "aconseguir la independència de Catalunya usant la violència en la seua màxima expressió" i que "seran reincidents i no pararan fins que l'aconseguisquen".

Els arguments de Vox no han convençut ni a dreta, ni a esquerra i només han tingut el suport dels seus tres senadors. La senadora del PP, María Yolanda Ibarrola, ha defensat que el partit ultra sabia que els populars anaven a rebutjar aquesta moció des que Santiago Abascal la va mencionar amb "una velada amenaça" de retirar-los els suports si no se sumaven. Sosté el PP que aquesta petició no tindria l'aire de prosperar tampoc en el Tribunal Suprem, avisa que no hi ha "ni una sola sentència ferma que avale l'acció que es pretén" i acusa Vox de buscar un "forçat protagonisme".

La iniciativa de Vox ha provocat les queixes dels dos partits als quals pretenia il·legalitzar. El senador de Junts Josep Cleries ha assenyalat que la moció “d’odi” respon a l'enuig pel resultat de la investidura i és una "pirueta judicial" basada en el fet que l'Audiència Nacional convertisca "una manifestació en un presumpte acte terrorista".

"No són capaços de derrotar-nos en les urnes, i per això ens volen eliminar del mapa polític, espòiler: no servirà de res", ha subratllat la senadora d'ERC Sara Bailac Ardanuy, que ha defensat a més que no serviran ni la repressió ni l'amenaça d'il·legalització ni els "estratagemes judicials" perquè persistiran en la cerca d'una república catalana".

També et pot interessar

stats