El Senat avala la llei trans, que haurà de tornar al Congrés

La cambra baixa haurà de votar algunes modificacions, com eliminar qualsevol referència a la violència intragènere

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, intervé durant el ple del Senat, aquest dimarts a Madrid
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, intervé durant el ple del Senat, aquest dimarts a Madrid / Kiko Huesca (Efe)

La majoria del Senat ha donat llum verda aquest dimecres a la llei trans, que reconeix l'autodeterminació de gènere i desenvolupa una sèrie de mesures per a garantir els drets de les persones LGTBIQA+. Amb aquesta votació, la norma ha fet un pas més per a l'aprovació definitiva, a falta d’una darrera votació al Congrés dels Diputats, perquè s’han incorporat algunes “qüestions tècniques” al text. Aquestes modificacions eliminen definitivament qualsevol referència a la violència intragènere, que es dona entre parelles del mateix sexe. Després d’un llarg debat a la cambra alta, no s’hi ha afegit cap esmena.

El projecte de llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBIQA+, impulsada pel Ministeri d'Igualtat, ha tingut 144 vots a favor, 108 en contra i dues abstencions. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha celebrat aquest nou pas –en paraules seues– d'una de les lleis "més importants de la legislatura" i ha assegurat que el govern espanyol vetlarà perquè la norma "arribe de manera efectiva a cada racó del país".

El PSOE defén el text i critica les posicions dels partits de la dreta. "El feminisme d'aquest país és imparable i no permetrà ni un pas arrere en la defensa de drets i llibertats", ha reivindicat la senadora Ana María Agudíez.

Pel que fa a PP i Vox, els grups parlamentaris han presentat sengles vetos per considerar que la llei causarà un "mal irreparable" en xiquets i adolescents, i generarà conseqüències que poden ser "molt greus", especialment a les dones víctimes de la violència masclista, en paraules del senador popular Jaime Miguel de los Santos. Aquests vetos han quedat rebutjats finalment.

També et pot interessar

stats