El Senat aprova una moció per a eliminar el vot pregat dels espanyols a l’estranger

El PSOE denuncia que la reforma de la LOREG el 2011 va produir “una dràstica caiguda” en la participació en les eleccions.

Papereta electoral, en una imatge d’arxiu
Papereta electoral, en una imatge d’arxiu / Europa Press

El ple del Senat ha aprovat una moció per a instar el govern espanyol a eliminar el vot pregat dels espanyols residents a l’estranger i facilitar així el dret al vot. La proposta del PSOE ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris menys Vox, que ha votat en contra, i l’abstenció del PNB.

La proposta demana suprimir de la legislació electoral l’exigència de vot pregat com més prompte millor. El portaveu del PSOE en la Comissió Constitucional, Artemi Rallo, ha explicat que la reforma de la LOREG de 2011, dirigida a facilitar el sufragi dels espanyols que vivien a l’estranger, “va produir una dràstica caiguda en la participació dels votants residents a l’exterior en els processos electorals celebrats a Espanya”.

El Congrés va crear, en l’anterior legislatura, una subcomissió per a analitzar la legislació electoral i va centrar bona part del treball a estudiar com suprimir aquesta petició de vot. Així mateix, tant PSOE com Unides Podem es van comprometre en l’acord de govern de coalició a una sèrie de canvis en el sistema electoral, que incloïa l’eliminació del vot pregat en les eleccions autonòmiques, generals, i europees i municipals.

També et pot interessar

stats