El Senat aprova derogar la sedició i la reforma de la malversació, sense les esmenes sobre la renovació del Constitucional

El tribunal va ratificar anit la decisió de suspendre la tramitació de la proposició de llei en què s'havia inclòs la nova fórmula per a substituir els membres caducats

Una diputada del Senat alça les mans durant la votació
Una diputada del Senat alça les mans durant la votació / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El ple del Senat ha aprovat la proposició de llei impulsada pel PSOE i Unides Podem que deroga el delicte de sedició i modifica el de malversació en el Codi Penal, però sense les esmenes que buscaven reformar el sistema d'elecció i renovació dels membres del Tribunal Constitucional que tria el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que està en funcions des de fa quatre anys, tal com va decidir el mateix Tribunal de Garanties. La decisió ha enfrontat el Constitucional amb l'executiu i el legislatiu, amb dures crítiques per la situació inèdita de la suspensió d'una proposició legal abans que es debata en les cambres, que representen la sobirania popular.

Finalment, la reforma del Codi Penal ha tirat avant amb la majoria de la cambra alta que sumen PSOE, ERC, Bildu, PNB i Més per Mallorca, enfront del rebuig de PP, Vox, Ciutadans, UPN, Junts, PRC, Coalició Canària, Terol Existeix, el PAR, els dos parlamentaris independents i l'abstenció de Més Madrid, Geroa Bai i Compromís.

Els grups que sustenten al govern espanyol —Unides Podem no té representació al Senat— també han rebutjat els cinc vetos contra la proposició de llei i totes les esmenes parcials. Així les coses, la reforma del Codi Penal ha quedat aprovada ja definitivament a l'espera que es publique en el BOE.

El Constitucional ratifica la suspensió de les esmenes que l'afecten

En el debat i votació en el ple del Senat l'ha precedit la ratificació del Constitucional a la nit de dimecres, de la decisió de suspendre la tramitació parlamentària a la cambra alta de les dues esmenes incorporades a la proposició de llei sobre la sedició i la malversació, amb les quals l'executiu espanyol pretenia renovar el Constitucional, on quatre dels membres tenen el mandat caducat començant pel president, Pedro González-Trevijano. El Tribunal de Garanties va desestimar el recurs de súplica del Senat, per a poder debatre i votar en el ple íntegrament la proposició de llei, és a dir, la reforma del Codi Penal amb l'afegit de la nova fórmula de renovació. La decisió ha obligat amputar la part que es referia al mateix constitucional.

El delicte de sedició, suprimit, el de malversació, modificat

La proposició de llei tenia com a objecte principal suprimir del Codi Penal el delicte de sedició, pel qual van ser condemnats els líders independentistes del procés, encara que també incorporava més mesures, com l'agreujament de condemna per l'ocultació de cadàver, que no ha pogut aplicar-se en casos com el de Marta Calvo.

En el moment de presentar esmenes a l'articulat al Congrés, el PSOE i Unides Podem van introduir altres assumptes (com un nou delicte d'enriquiment il·lícit davant d'increments patrimonials no justificats dels polítics), i van pactar amb ERC la modificació de les penes per malversació: quan hi haja ànim de lucre, mantenint les penes actuals (de 2 a 12 de presó i 6 a 20 d'inhabilitació); i dos tipus nous: un sense ànim de lucre per a "usos privats" (de 6 mesos a 3 anys de presó i inhabilitació d'1 a 4 anys) i un altre per a quan la quantitat malversada va a un fi diferent del previst (d'1 a 4 anys de presó i 2 a 6 d'inhabilitació).

També et pot interessar

stats