Sánchez vol reunir-se amb Núñez Feijóo abans que acabe l'any per a activar la renovació del CGPJ

El president de l'executiu assegura que vol arrancar compromisos sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic o la modificació de l'article 49 de la Constitució

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant l'acte pel Dia de la Constitució espanyola
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant l'acte pel Dia de la Constitució espanyola / Borja Sánchez-Trillo (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de desembre 2023 - 14:35 Actualitzat: 11 de gener 2024 - 19:22

El president del govern espanyol Pedro Sánchez convocarà el cap de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, a una reunió per a negociar assumptes d'Estat abans que acabe l'any. El cap de l'executiu intentarà convéncer el líder del PP de la necessitat de desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial, que acaba de complir cinc anys amb el mandat caducat i arrancar a Núñez Feijóo compromisos en altres temes, com la reforma del sistema de finançament autonòmic o la modificació de l'article 49 de la Constitució per a eliminar el terme "disminuït". Una modificació, aquesta última, en què Juristes Valencians ha depositat l'esperança de recuperar les competències en dret civil a la Comunitat Valenciana.

Sánchez ha comunicat les seues intencions en la conversa informal amb els periodistes que cada any té lloc després de la celebració al Congrés del Dia de la Constitució, que enguany compleix 45 anys.

El president del govern espanyol considera que cal que hi haja avanços en aquestes qüestions, si bé ha advertit, específicament, que no acceptarà imposicions sobre la renovació de l'òrgan de govern dels jutges. Aquesta setmana Núñez Feijóo s'ha mostrat disposat a facilitar la renovació sempre que, al mateix temps, el Congrés tramite una llei per a garantir la independència de l'òrgan judicial, deixant estrictament en els jutges l'elecció dels seus representants.

L'oferta de Sánchez arriba en un moment d'alta polarització política, condicionat pel rebuig del PP al pacte de govern sobre l'amnistia, que s'ha estés als parlaments autonòmics, i les protestes de Vox a les seus del PSOE.

El PP diu que Feijóo anirà a La Moncloa si Sánchez li ho proposa 

Fonts pròximes al líder del PP han assegurat que Núñez Feijóo acudirà a La Moncloa si Sánchez li sol·licita reunir-se, però en el partit lamenten haver-se assabentat de les intencions del cap de l'executiu a través dels periodistes.

En tot cas, Feijóo ha reiterat en el 45é aniversari de la Constitució espanyola que el PP no es mourà de la seua exigència d'exigir una reforma del sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial, perquè els jutges trien els vocals del torn judicial, com a condició per a renovar de manera simultània la composició del Consell. Fonts del Partit Popular han subratllat que creuen que tenen del seu costat el comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, a pesar que Reynders ha instat primer la renovació per a després escometre la reforma.

En declaracions als periodistes, Feijóo ha sostingut aquest dimecres que renegar de la independència del poder judicial suposaria “la derogació tàctica de la Constitució espanyola" i que acabar amb la igualtat entre espanyols amb l'amnistia i amb la separació de poders suposaria que a Espanya "no hi ha Constitució".

També et pot interessar

stats