Sánchez i tres homòlegs europeus demanen a la Unió Europea un debat sobre la situació a Gaza
En la carta adreçada al president del Consell Europeu insten a posicionar-se i materialitzar la solució dels dos estats
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha enviat una carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, demanant que en la cimera comunitària de la setmana vinent se celebre un debat per a fixar una posició clara sobre la situació a Gaza i la solució dels dos estats.
La carta està subscrita al costat de tres primers ministres pertanyents a diverses famílies polítiques: el liberal belga Alexander de Croo, el conservador irlandés Leo Varadkar i el socialdemòcrata maltés Robert Abela.
Fonts del govern han informat que els quatre signants expliquen en el document que prenen aquesta iniciativa després que el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, demane que el Consell de Seguretat aborde de manera urgent la catàstrofe humanitària a Gaza.
Els signants creuen que és necessari que la comunitat internacional adopte mesures urgents; en concret, que hi haja un debat seriós sobre la situació en la reunió del Consell Europeu del 14 i 15 de desembre a Brussel·les. Demanen que s'acorde una posició clara i ferma per part dels Vint-i-set sobre el conflicte entre Israel i Hamàs i les conseqüències humanitàries que està tenint.
Reiteren la condemna dels atemptats terroristes de Hamàs el 7 d'octubre i el reconeixement del dret d'Israel a defensar-se d'acord amb el dret internacional. També expressen la seua satisfacció per la pausa humanitària que va permetre un alliberament parcial d'ostatges israelians i un augment de l'ajuda humanitària, però coincideixen que la UE ha d'anar més enllà i reclamar un alto el foc humanitari durador.
Demanen suport perquè l'Autoritat Nacional Palestina reprenga el control efectiu de Gaza; i per tal d'evitar l'escalada de violència a Cisjordània, proposen imposar prohibicions de viatge i congelació d'actius als colons violents que ataquen als palestins.
Sánchez, De Croo, Varadkar i Abela recorden també que a Europa han ressorgit els incidents antisemites i això tampoc pot tolerar-se, per la qual cosa insisteixen que ha arribat el moment que la UE actue perquè la seua credibilitat està en joc.
La carta ha sigut signada en la recta final de la presidència espanyola del Consell de la UE, que assumirà Bèlgica l'1 de gener.