Sánchez: “no es trencarà Espanya ni la Constitució Espanyola”

Comença un debat d’investidura marcat per les solucions de la JEC.

Pedro Sánchez, candidat a la presidència del govern espanyol en el ple d'investidura

El discurs de Pedro Sánchez ha començat a les 9:06 h en un debat marcat per les decisions de la Junta Electoral Central de les últimes hores. Sánchez ha basat el seu discurs en les línies generals dels acords assolits amb Unides Podem i Esquerra ens els darrers dies per a conformar un govern progressista. La qüestió territorial ha tingut un paper destacat en l’inici del discurs, on el candidat ha afirmat que l’acord “no trencarà Espanya ni la Constitució Espanyola”. 

Sánchez ha destacat que la legislatura que ara comença té “el parlament més divers de la democràcia”, ja que els espanyols van repartir les seues preferències entre 19 forces polítiques, i ha instat totes les forces a assumir la responsabilitat del mandat electoral: “Ens correspon a nosaltres transformar aquesta voluntat en un govern i no en una situació de bloqueig”. 

El president del govern espanyol en funcions ha retret l’actitud dels partits de la dreta, als que ha acusat de “negar-se a prestar la menor contribució a la governabilitat d’Espanya”, així com d’agitar “els pitjors presagis sobre el futur d’Espanya” sense actuar per a evitar-los. En referència a les forces d’extrema dreta ha destacat que les idees totalitàries representen “l’únic cordó sanitari” que posarà el govern que pretén liderar.  

Sánchez també ha plasmat, en relació amb el conflicte català, l’aposta del govern espanyol pel diàleg i la seua voluntat “de tornar a la política un conflicte polític”, deixant arrere la “judicialització d’un conflicte que tant de dolor i fractura ha portat a la societat catalana i espanyola”. El president del govern en funcions ha reconegut “que existeix un sentiment de greuge” per part de les institucions catalanes i al mateix temps un altre sector ampli de la societat catalana se sent ignorat per les seues pròpies institucions. El president en funcions ha insistit en el reconeixement de la diversitat del territori espanyol, “No existeix una única manera de viure o sentir la identitat nacional, ja era un fet conegut pels constituents, que ho van recollir en l’article 2 de la Constitució”. “Els sentiments no es poden imposar per força, hem de treballar sota unes mateixes regles de respecte”, ha reblat. 

En referència amb el sistema de finançament autonòmic Sánchez ha reconegut la “necessitat d’actualitzar el finançament de les comunitats autònomes”, una reclamació sostinguda per líders regionals de “tots els signes polítics.” 

Aposta pels grans pactes i una economia social

Pel que fa al programa social, el candidat a la investidura ha cridat a “superar les injustícies lacerants” entre “compatriotes” per mitjà de la lluita contra la precarietat laboral o la injustícia fiscal i amb un suport clar als serveis socials. Entre les mesures concretes en relació al treball, el president en funcions ha expressat la necessitat de derogar la reforma laboral de 2012 i ha assegurat que hi ha “consens sobre les qüestions que han de ser derogades” i “una majoria parlamentària que puga garantir aquestes modificacions”. D’altra banda, Sánchez també ha transmés la seua voluntat d’aprovar un nou Estatut dels Treballadors “per a afrontar els reptes del segle XXI”. Entre altres mesures, el president en funcions també s’ha compromés a posar en marxa un Institut de Transició Justa per a ajudar a les comunitats afectades pel tancament de la conques mineres i centrals nuclears.

Tanmateix, Pedro Sánchez ha defensat l’establiment d’una economia social de mercat sustentada en serveis públics universals i forts, i ha advertit: “No podem entregar al mercat béns com la salut o l’educació”.

Com a tercer eix de la política que es planteja des de la coalició progressista, Sánchez ha defensat la llibertat enfront del masclisme, la xenofòbia, i la intolerància de qualsevol tipus.

Pedro Sánchez ha destacat que els resultats del passat 10N evidencien que el mandat dels espanyols demana una política de consens, i per això ha subratllat la necessitat d’arribar a grans pactes per als problemes globals que ens afecten. Un d’aquests problemes, la crisi climàtica, ha sigut un tema recurrent en el discurs de Sánchez, que ha assenyalat que “la contaminació i el canvi climàtic no fa distinció entre la dreta i l’esquerra” i ha reclamat “un pacte per a reduir les emissions de CO2 i que s’establisca l’obligatorietat d’establir zones lliures de CO2 en tots els municipis majors de 50.000 habitants”.

També et pot interessar

stats