Sánchez s'obri a prorrogar les mesures de resposta a la crisi d’Ucraïna més enllà del 30 de juny

El president afirma que Hisenda estudia ja prorrogar el decret més enllà del 30 de juny, quan està previst que termine

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seua intervenció davant els mitjans després de la cimera extraordinària a Brusseles
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seua intervenció davant dels mitjans després de la cimera extraordinària a Brussel·les / Francois Lenoir (Consell Europeu)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que està obert a prorrogar més enllà del 30 de juny el reial decret llei pel qual es van adoptar mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna.

"Farem tot el que estiga al nostre abast per a protegir la nostra economia, la nostra indústria, a les empreses i a les famílies", ha assegurat en declaracions als mitjans de comunicació, després del Consell Europeu extraordinari on s'ha acordat el sisé paquet de sancions a Rússia i l'embargament parcial al petroli rus.

El govern va aprovar al març, amb una vigència fins al 30 de juny, un decret que inclou rebaixes fiscals per a abaratir el preu de l'electricitat, una bonificació de 20 cèntims al combustible per litre o l'establiment d'un límit del 2% a les revisions dels lloguers.

També s'incorpora l'augment del 15% en la quantia de l'ingrés mínim vital (IMV) per a arribar a més famílies vulnerables i s'estén a 600.000 famílies més el bo social elèctric, fins a arribar a 1,9 milions de llars.

Resposta abans de la fi de la vigència

Segons ha explicat Sánchez, la naturalesa de posar-ho en vigència cada tres mesos es deu a la necessitat d'anar veient l'evolució de la guerra, una anàlisi que s'està fent ja per part del Ministeri d'Hisenda i de l'equip econòmic de l'executiu. "Hi haurà una resposta abans de la fi de la seua vigència", ha assegurat el president.

I és que Sánchez ha admés que el cost de la guerra ja està tenint efectes, a través d'una alça descontrolada de l'energia, del gas o de les matèries primeres. "La qüestió és que si no férem res, aquest cost seria encara més gran", ha subratllat el president, després d'insistir que cal continuar perseverant en la unitat per a parar l'agressió a Ucraïna.

Malgrat tot, Sánchez ha assumit que "cap economia" està a recer del cost de la guerra, i ha insistit que tota la situació requereix "sacrificis" per part de tots els estats membres en un context d'una alça desbocada de la inflació.

També et pot interessar

stats