Sánchez reuneix aquest dijous part del govern per a coordinar les evacuacions de l'Afganistan

Hi participen els ministeris d'Afers Estrangers, Defensa, Interior, Migracions i Sanitat, sota la coordinació del ministre de Presidència, Félix Bolaños

El president espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió mantinguda dimecres amb la ministra de Defensa i el ministre d'Afers Estrangers
El president espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió mantinguda dimecres amb la ministra de Defensa i el ministre d'Afers Estrangers / Ayoze Morera (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reuneix per vídeoconferència amb part del seu gabinet per a coordinar les accions d'Espanya en el marc de la crisi que ha esclatat a l'Afganistan, on els talibans han recuperat el poder després de vint anys. 

La trobada d'aquest grup de treball serà a les 13:30 hores i hi participen els responsables dels cinc ministeris involucrats en el dispositiu de repatriació i acolliment dels col·laboradors afganesos que Espanya ha evacuat del país centreasiàtic: el ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares; la ministra de Defensa, Margarita Robles; el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska; el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i la ministra de Sanitat, Carolina Darias. A més, com a coordinador, estarà el ministre de la Presidència, Félix Bolaños.

Un primer vol operat per les Forces Armades amb vora mig centenar de persones procedent de Kabul, la capital afganesa, ha aterrat de matinada a la base militar de Torrejón de Ardoz, a Madrid. A més, hi ha dos avions més, un dels quals medicalitzats, esperant a Dubai (Emirats Àrabs Units) l'autorització per a poder volar a l'Afganistan i continuar la repatriació de la gent que falta. Els tres avions, model A400M, formen part del dispositiu que ha posat en marxa l'executiu espanyol per a dur a terme la primera fase de repatriació del personal nacional i els col·laboradors afganesos.

Segons el govern espanyol, la reunió interministerial ha estat precedida per múltiples converses del president amb els titulars dels cinc departaments implicats —José Manuel Albares, Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska, José Luis Escrivá i Carolina Darias—, així com diverses trobades de nivell tècnic a càrrec de representants de rang inferior.

Precisament, Sánchez difonia en Twitter aquest dimecres una foto de la seua xarrada amb els ministres d'Afers Estrangers i Defensa, el que suposa la primera aparició pública des que va esclatar la crisi afganesa amb la presa de Kabul per part de les milícies talibanes, que l'ha pillat passant uns dies de vacances a Lanzarote. Presidirà per això la trobada d'aquest dijous per videoconferència, i aquest divendres està previst que ja retorne al seu despatx a La Moncloa. 

Diversos dirigents del Partit Popular han criticat el president del govern i el líder, Pablo Casado, li ha exigit que "done la cara" com han fet altres mandataris europeus. També des de Ciutadans han censurat a Sánchez per no interrompre les seues vacances, en paraules de la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís. 

També et pot interessar

stats