Sánchez reivindica a Estrasburg el govern espanyol com un "aliat" d'Europa per a frenar les dretes reaccionàries
El mandatari espanyol fa balanç de la presidència rotatòria de la UE, insta a reconéixer l'estat palestí i demana començar les negociacions d'adhesió d'Ucraïna en la UE
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimecres al Parlament Europeu per a fer balanç de la presidència de la Unió Europea que ha exercit, per torn rotatori, durant els últims sis mesos. En la intervenció, més enllà d'exposar els assoliments aconseguits, el mandatari socialista ha fet un al·legat per a reivindicar l'executiu de coalició que integren PSOE i Sumar com un "aliat" contra les dretes més reaccionàries. "Europa ha guanyat un gran aliat per als pròxims quatre anys amb un govern progressista a Espanya", ha assegurat poc després de començar el discurs.
Sánchez s'ha desplaçat a la seu del poder legislatiu comunitari, a Estrasburg, en un moment d'alt voltatge polític al nostre país per la formació de l'executiu gràcies al suport dels partits independentistes i l'inici de la tramitació parlamentària de la futura llei d'amnistia als condemnats i implicats en el procés. La compareixença estava prevista al juliol per tal d'exposar les prioritats de la presidència espanyola en el Consell de la UE, però la convocatòria d'eleccions generals va provocar que s'anara posposant.
A juí del líder socialista, "l'espera ha valgut la pena" perquè els pactes de la investidura i la reedició del govern progressista amb Sumar han aconseguit "frenar una coalició de la dreta amb la ultradreta que aspirava a derogar bona part dels avanços socials, econòmics i mediambientals assolits en les darreres dècades per tal d'aplicar de nou polítiques neoliberals i austericides que tant de dolor van causar després de la crisi financera de 2008". L'antítesi de les receptes reaccionàries l'encarna el projecte del PSOE i Sumar, l'únic —ha recalcat— compromés amb el projecte europeu. Així, ha destacat la legitimitat del seu gabinet, nascut amb el suport de la majoria absoluta del Congrés.
"En aquesta cambra hi ha forces polítiques que no creuen en Europa, que la consideren una societat decadent, consentida i obsessionada per escometre la transició ecològica i defensar uns nivells d'igualtat que no ens podem permetre. Repudien o ignoren tots els avanços aconseguits en les darreres dècades. Temen el futur i sols volen fugir a un passat gloriós que mai va existir", ha alertat Sánchez.
Durant el discurs pronunciat des del faristol de l'Eurocambra, el socialista ha remarcat que el paper d'Espanya al capdavant de la UE ha sigut una etapa "profitosa", amb "avanços significatius" i 43 expedients aprovats. Una quantitat, ha dit, que és superior a la mitjana. Seguidament, ha repassat alguns dels principals assoliments en matèria política i legislativa. Entre les iniciatives que ha enumerat destaquen l'impuls de la reindustrialització d'Europa i l'avanç en l'autonomia estratègica oberta, el foment de la transició ecològica i els passos fets en matèria de justícia social i econòmica, com, per exemple, la reforma "històrica" del mercat elèctric.
Pel que fa als assumptes que encara queden pendents, com la revisió del marc financer pluriennal, ha confiat que puga acordar-se en el Consell Europeu d'aquesta setmana a Brussel·les. També espera poder culminar el Pacte sobre Migració i Asil, per al qual ha garantit que continuarà treballant fins al final de la presidència espanyola, el pròxim 31 de desembre.
El cap del govern espanyol ha volgut també tindre unes paraules per a recordar els dos grans conflictes que sagnen el món ara mateix: les guerres a l'est d'Europa i al Pròxim Orient. Primer ha reiterat el suport a Ucraïna davant de l'agressió russa i ha urgit a començar ja els tràmits per a encetar les negociacions d'adhesió d'aquest país a la Unió Europea. Igualment, ha demanat a la cambra que Europa tinga una veu "clara i unida" davant de la contesa bèl·lica a Gaza i les accions de l'exèrcit israelià. "Hem de dir prou a la mort de civils innocents a Gaza, inclosos milers de xiquets i xiquetes. Els bombardeigs han de cessar immediatament, s'ha d'obrir un alto el foc humanitari", ha urgit Sánchez, que ha tornat a defensar la via dels dos estats per a solucionar el conflicte.
Un gos en l'Eurocambra
L'anècdota de la jornada ha ocorregut just després de la intervenció de la presidenta de la Comissió Europea, l'alemanya Ursula von der Leyen, quan de sobte s'han començat a sentir els lladrucs d'un gos pels micròfons de l'hemicicle. Una nota d'humor que marca el pas de Pedro Sánchez per l'Europarlament i que ha fet que tota la cambra esclatara a riure. La presidenta de la institució, la maltesa Roberta Metsola, que a dures penes podia contindre les rialles, ha explicat que es tractava d'un animal de suport i teràpia.
El mateix Sánchez, que ha estat acompanyat pel ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, s'ha sumat als riures dels eurodiputats. Precisament el socialista va usar en l'última campanya electoral el mem "Perro Sanxe", que en principi s'havia usat en internet per a criticar-lo, reconvertint el significat a favor seu.