Sánchez sobre els referèndums: "El pitjor que podem fer és fracturar. No ajuden ni aporten res”

El president del govern ha contestat la qüestió que li ha plantejat la diputada d'EH Bildu Mertxe Aizpurua

Pedro Sánchez en la sessió de control al Congrés
Pedro Sánchez en la sessió de control al Congrés / Efe

El president del govern, Pedro Sánchez, ha resolt la qüestió del referèndum d'autodeterminació que ha plantejat EH Bildu responent la seua portaveu, Mertxe Aizpurua: "El pitjor que podem fer és fracturar i dividir (la societat) amb referèndums interessats i binaris que no ajuden ni aporten res".

Sánchez, en la sessió de control, ha sigut molt clar en contestar la diputada basca, que li ha demanat que "deixe d'actuar com la dreta i demostre que aquest govern, que es defineix com a progressista, actue com a tal" i facilite que les nacions de l'Estat decidisquen sobre el seu futur econòmic, polític i social, qüestionant en la seua intervenció la democràcia espanyola.

"Li negue la major, és una democràcia sòlida", que pot millorar com totes, ha assenyalat el president en insistir que el seu executiu creu en la democràcia representativa "i dir el contrari és alimentar el discurs de la il·legitimitat que planteja la dreta".

Sánchez ha retret a Aizpurua que haja parlat de decidir sobre la regulació del cànnabis o el control de preus i que aprofite per a "plantejar el dret d'autodeterminació, en aquest cas del País Basc".

Sánchez ha subratllat que la democràcia espanyola és tan forta que la setmana que ve es compliran deu anys de la fi d'ETA i hui els diputats de l'esquerra abertzale, com ella, poden estar asseguts en el Congrés.

El president ha insistit que la voluntat popular s'expressa en les urnes i "aquesta és la millor manera de decidir el futur econòmic, polític i social" del país.

Un referèndum, ha argumentat, no sols no té cabuda en la Constitució espanyola, sinó que a més, des d'un punt de vista social, tampoc té sentit quan s'està "accelerant" la integració europea, els empresaris i sindicats "estan donant exemple d'unitat i acord" i aquest esperit, ha apuntat, també es pot promoure en les Corts generals.

La portaveu d'EH Bildu ha assenyalat que la democràcia participativa és una cosa habitual i comuna a Europa, "ni divideix ni confronta, són expressions democràtiques acceptades i respectades", però a Espanya, ha criticat, "no es pot decidir sobre l'expropiació d'habitatges (...), els bous ni si és moment de posar fi a la monarquia, ni tampoc es permet a les nacions de l'Estat decidir sobre el seu futur".

També et pot interessar

stats