Sánchez proposa als partits crear una taula per a la reconstrucció social i econòmica d’Espanya

Unides Podem, JxCat, Compromís, Més País i Cs han mostrat disposició a formar-ne part, i el BNG ho comunicarà en les pròximes hores.

Sánchez proposa als partits crear una taula per a la reconstrucció social i econòmica d’Espanya
Sánchez proposa als partits crear una taula per a la reconstrucció social i econòmica d’Espanya

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha començat els contactes per videoconferència amb els grups parlamentaris per a segellar un gran pacte de país que afavorisca l’eixida de la crisi social i econòmica que deixarà la pandèmia del coronavirus, semblant al que en la Transició van suposar els Pactes de la Moncloa.

La ministra portaveu del govern d’Espanya, María Jesús Montero, ha valorat el transcurs de les converses. Així, ha explicat que, en primer lloc, Sánchez ha traslladat la necessitat de posar en marxa una taula de reconstrucció social i econòmica per a abordar el rellançament dels sectors econòmics. En segon lloc, els ha transmés que “ningú es pot quedar arrere” després d’aquesta crisi i per això l’executiu opta per protegir els col·lectius més vulnerables, que tenen més dificultats per a incorporar-se en el mercat laboral. I, per últim, la revitalització i reconstrucció de l’estat del benestar, amb els seus pilars bàsics: la sanitat, l’educació, la dependència i l’atenció a les persones majors i la infància.

L’objectiu és “assolir un gran acord de país que permeta posar els ciments perquè les polítiques públiques que es desenvolupen en el futur puguen trobar un caldo de cultiu adequat per a poder emergir i reconstruir la situació del país”. Així, la proposta de Sánchez és constituir la taula de reconstrucció social i econòmica que es podria reunir ja la pròxima setmana si les rondes de contacte es fan amb el menor temps possible, tal com desitja el govern espanyol. Aquesta taula tindria la capacitat d’abordar totes aquestes qüestions i les que puguen sorgir.

En paral·lel, es vol mantenir un diàleg interinstitucional amb les comunitats autònomes i els ajuntaments que permeta l’anàlisi de totes aquestes qüestions i la capacitat d’implementar-les en els territoris amb totes les singularitats. L’objectiu és permetre optimitzar la posada en valor d’aquestes polítiques tenint en compte a totes les administracions.

En tercer lloc, es pretén revitalitzar el diàleg social, que ja s’ha iniciat durant la pandèmia, perquè empresaris i sindicats puguen marcar les prioritats en les parts econòmiques i socials. També que contribuïsquen amb el seu coneixement en la consecució de l’objectiu col·lectiu més important que té marcat el govern: “fer justa aquesta reconstrucció perquè ningú es quede arrere”.

Unides Podem, JxCat, Compromís, Més País i Cs, a favor

Pablo Echenique, d’Unides Podem, ha obert la roda de contactes amb el president i s’ha mostrat disposat a participar en el diàleg. JxCat, Compromís, Més País, Ciutadans i BNG també han mostrat disposició a formar-ne part, encara que aquests últims han decidit pensar millor el resultat final de la seua reflexió.

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, i el diputat de Més País, Íñigo Errejón, li han transmés el suport al pacte per a la reconstrucció. No obstant això, li han demanat que aborde una nova fiscalitat més progressiva. Baldoví ha advocat pel blindatge de la sanitat pública i per “replantejar el model turístic i industrial”.

Inés Arrimadas (Cs) aposta per un acord moderat. “Un pla de contingència, de reactivació econòmica i de protecció social: si anem a aquest escenari crec que poden tirar avant”, ha dit.

Els grups nacionalistes temen que els nous Pactes de la Moncloa suposen una recentralització. El PNB li dirà a Sánchez que l’acord ha de ser únicament per a la recuperació econòmica i avisa que cal negociar els pressupostos si el govern espanyol no vol anar a eleccions. També Esquerra Republicana rebutja l’acord, tot i que atendran la telefonada del president.

També et pot interessar

stats