Sánchez presentarà en el Consell de Ministres de divendres els pressupostos generals de l’Estat

Puig demana als diputats valencians el suport als comptes si milloren les oportunitats dels valencians.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de l'entrevista
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de l'entrevista / Chema Moya (Efe)

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres, 11 de gener, el projecte de llei de pressupostos generals de l’Estat d’enguany perquè s’inicie la tramitació parlamentària, tot i que no té garantits els suports necessaris. Ho ha avançat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una entrevista a l’agència Efe.

Sánchez assegura que es tracta d’uns pressupostos “carregats de sentit comú i també de valors socials” que fan falta a Espanya i, per això, allarga la mà a “totes les forces parlamentàries, no només a les independentistes” per a buscar un consens en la necessària tramitació parlamentària, amb una menció expressa a Ciutadans i al PP.

El president ha destacat la garantia de la cohesió social i territorial com "l'objectiu fundamental" dels comptes públics, amb els quals assegura que l'executiu espanyol també vol "obrir un debat" sobre la fiscalitat progresiva a tot Europa. En aquest sentit  ha avançat que el projecte inclourà l'impost a algunes transaccions financeres que va aprovar amb Units Podem. No ho farà, però, una altra de les iniciatives que va plantejar la formació morada durant la negociació dels comptes, una fórmula per a controlar els preus de lloguer, que l'executiu socialista vol tramitar com un projecte de llei.

Sánchez confia que amb els comptes públics es consolidaran al 2019 “les bones dades que hi ha de creixement econòmic i de creació d’ocupació”.

El cap de l'executiu espanyol assegura que manté l’ambició d’esgotar la legislatura i que l’objectiu és compartit amb altres formacions polítiques amb les quals, destaca, té la majoria en el Congrés. Açò permet tirar avant algunes de les lleis del projecte de govern socialista. 

Puig celebra la presentació dels pressupostos

El president de la Generalitat, Ximo Puig, considera "positiu" que el govern espanyol "complisca i presente els pressupostos" i espera veure reflectida una inversió territorialitzada del 10% per a la Comunitat Valenciana. "Al marge de quan siguen les eleccions, el que és important és que es tinga en compte que retardar l'aprovació dels pressupostos va en contra de la ciutadania", ha manifestat en una compareixença davant els mitjans. 

Així, ha demanat "específicament als diputats de la Comunitat Valenciana" que, "si millora clarament les expectatives i les oportunitats dels valencians, adopten una posició favorable més enllà del seu concepte partidista".

Un nou Estatut, la solució per a Catalunya

Durant l'entrevista Pedro Sánchez ha desvinculat la negociació dels pressupostos amb les formacions catalanes de concessions per a resoldre la crisi política que travessa la comunitat autònoma, però ha recordat que l'aprovació dels comptes aportaria finançament per a resoldre molts dels problemes que arrosega Catalunya.

Sánchez defineix la situació "un problema de convivència i no d'independència" i fa una crida a les formacions sobiranistes a abandonar la unilateralitat sota l'advertència que el trencament de la constitució o de l'estatut els situarà també "fora de la Unió Europea".

El líder socialista considera que aquests partits han de ser conscients que "no tenen la majoria social que aposte per la independència" i advoca per solucionar en conflicte mitjançant la votació d'un nou Estat d'Autonomia que atorgue major autogovern i que contemple a "la part [de la societat] que no és nacionalista".

"La proposta política que resolga la crisi a Catalunya ha d'eixir de Catalunya" ha afirmat el president Sánchez, qui promet que el PSOE "no farà del greuge terrotorial una qüestió d'acció política" com, assegura, està fent una part de l'oposició.  "Aquells que parlen del 155 i que advoquen per un 155 perpetu el que volen és perpetuar la crisi a Catalunya", ha dit en referència al PP i Ciutadans.

El PP, una organització no confiable

Sánchez ha tingut paraules molt dures per a les dues formacions i particularment per al nou PP de Pablo Casado, que considera "una organització que ara per ara no és gens confiable" i amb la que veu pràcticament impossible negociacions de pes, com ara la renovació del Consell General del Poder Judicial.

Considera que la nova direcció del Partit Popular s'ha instal·lat en un discurs d'odi per a suplir la seua falta de projecte polític, la qual cosa representa "un deteriorament de la qualitat democràtica" i "la fallida des del punt de vista política i moral del PP i de la dreta". 

Pedro Sánchez tampoc ha estalviat crítiques per a l'aliança amb Vox a Andalusia, amb la qual entén que Pablo Casado ha renunciat a guanyar les eleccions, en deixar de representar a una part de l'electoral espanyol, i ha lligat el seu futur a la formació d'ultra dreta. 

L'executiu garantirà la protecció a les dones a Andalusia

Respecte dels resultats electoral interpreta que "a Adalusia s'estava tancant un cicle polític" i, per contra, a Espanya s'esta obrint un nou, pilotat pel PSOE. 

El president del govern espanyol ha separat el suport rebut des de Bildu en la moció de censura que el va dur a la presidència de l'acord d'investidura del PP amb Vox a Andalusia, perquè entén que es tracta de dues situacions diferents. 

 Assegura que no qüestionarà la legitimitat del nou govern andalús però adverteix que activarà mecanismes de l'estat per a garantir la igualtat en la protecció i la seguretat de les dones a Andalusia si es qüestiona la llei contra la violència de gènere.

D'altra banda, el també secretari general del PSOE ha avançat la possibilitat d'una acord per a la sostenibilitat del sistema de pensions amb els agents socials en el primer semestre de l'any i ha avançat que en el mes de febrer presentarà els candidats per a les eleccions europees de maig.

També et pot interessar

stats