Sánchez planteja un pacte d’estat per a reformar el finançament autonòmic i proposa modificar la regla de despesa

El líder del PSOE presenta 110 mesures i es compromet a establir un ingrés mínim vital per a erradicar la pobresa infantil.

Pedro Sánchez, en la presentació de les 110 principals mesures del programa electoral del PSOE
Pedro Sánchez, en la presentació de les 110 principals mesures del programa electoral del PSOE / Ballesteros (Efe)

El secretari general del PSOE i candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha proposat que es modifique la regla del gasto que limita la despesa de les administracions públiques, i planteja un pacte d’estat per a reformar el finançament autonòmic i el de les entitats locals. Ho ha destacat aquest dimecres en la presentació dels 110 compromisos amb el qual els socialistes concorren en les eleccions. Unes mesures dirigides sobretot a reduir l’exclusió social i a la redistribució de la riquesa

Els socialistes volen modificar aquesta regla de despesa amb la fi d’adequar la distribució actual dels recursos públics entre els diferents nivells de l’administració i garantir la igualtat en l’accés als serveis públics en tot el territori. 

Acompanyat de tots els caps de llista, inclosos els seus ministres, Sánchez ha destacat que aprovaran uns pressupostos amb dues grans prioritats: “la cohesió social i el foment de la inversió productiva”. 

Compromís ho considera un “engany”

 

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha dit que Pedro Sánchez vol neutralitzar durant la campanya “un dels seus incompliments més evidents” mitjançant una proposta que només servirà per a “blanquejar” un possible pacte amb Ciutadans”. El pacte d’estat per a reformar el finançament autonòmic que plantegen els socialistes suposa, al seu parer, “un engany cap a la Comunitat Valenciana, les resolucions de les Corts, els treballs d’experts, les aportacions i les reiterades comissions realitzades des de 2014”.

Regular definitivament l’eutanàsia

Si governa novament, Sánchez ha dit que regularà definitivament l’eutanàsia perquè “la mort siga tan digna com la vida”. A més d’incloure la salut bucodental en el sistema de sanitat públic, ha assenyalat que prendrà mesures especials a la protecció de la infància, amb l’aprovació d’una llei contra la pobresa infantil, i un pacte contra la violència infantil. A més, s’ha compromés a a establir un ingrés mínim vital en el seu programa per al 28A per a erradicar la pobresa infantil. 

Sánchez ha parlat de modernitzar el sistema de beques i d’impulsar un pla contra el fracàs i l’abandó escolar. També ha promés places públiques en escoles infantils per al 50% dels xiquets de 0 a 3 anys en 2025.

Eliminar el dèficit de la Seguretat Social en cinc anys

El líder dels socialistes ha promés eliminar l’actual dèficit de la Seguretat Social en un termini de cinc anys. El programa contempla la pujada d’impostos a les rendes més altes i les grans empreses i la implantació d’una fiscalitat ambiental i als serveis digitals.

També et pot interessar

stats