Sánchez ofereix a Feijóo acords en onze punts concrets

El president i el líder de l'oposició exploraran possibles acords en la resposta a la crisi, la política exterior, el preu de la llum o en la renovació del poder judicial

Pedro Sánchez rep a Alberto Núñez Feijóo, aquest dijous en el Palau de la Moncloa a Madrid. EFE/ Chema Moya
Pedro Sánchez rep Alberto Núñez Feijóo, aquest dijous en el Palau de la Moncloa a Madrid / Chema Moya (Efe)

La reunió entre el president del govern, Pedro Sánchez, i Alberto Núñez Feijóo, nou líder del PP i de l'oposició, ha començat minuts després dels 11:00 hores al Palau de la Moncloa, on tots dos exploraran possibles acords en la resposta a la crisi, la política exterior o la renovació del poder judicial.

L'encara president de la Xunta ha arribat a l'escalinata de la Moncloa, on l'ha esperat el cap de l'executiu. Sense mascareta, tots dos han intercanviat una salutació i a continuació, després de posar davant els mitjans, s'han posat la mascareta i han accedit al palau per a mantindre una trobada que obri una nova etapa en la relació, després del relleu de Pablo Casado com a líder dels populars.

A pesar que Sánchez i Feijóo buscaran una entesa, arriben amb receptes diferents per a fer front a la inflació disparada i la crisi econòmica agreujada per la guerra a Ucraïna. Els populars reclamen abaixar els impostos, reduir l'IRPF i retallar en despesa supèrflua, mentre el govern ha advertit que "desarmar" l'estat de benestar seria "suïcida".

Onze acords per a recuperar "consensos bàsics"

El cap de l'executiu proposarà a Feijóo onze acords per a recuperar "consensos bàsics", en paraules del ministre de la Presidència, Félix Bolaños. En els quatre blocs de propostes s'inclou pactar el pla nacional de resposta a la guerra, el suport del PP a les gestions del govern a la UE per a rebaixar el preu de la llum o la gestió dels fons europeus.

També vol acordar Sánchez una postura unitària en política exterior, la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Constitucional, la reforma constitucional per a eliminar el terme "disminuït" o la reforma del vot exterior. Així com pactes per a reforçar la lluita contra la violència de gènere, una llei consensuada de seguretat nacional o reafirmar el pacte antitransfuguisme.

Feijóo proposarà la baixada immediata de l'IRPF

Per part del PP, Feijóo proposarà la baixada immediata de l'IRPF com a fórmula per a retornar l'extra de recaptació en forma de liquiditat a les famílies perquè puguen fer front a una inflació del 9,8%.

Sense aquesta mesura, el PP no donarà suport al paquet de mesures adoptar per la guerra, que Feijóo considera un pedaç amb un títol "fal·laç" perquè els problemes econòmics són previs al conflicte.

Sobre el Poder Judicial, Feijóo no s'ha apartat de moment de la proposta que va heretar de Casado, l'exigència d'una reforma del poder judicial que impose l'elecció directa de la majoria de vocals per part dels mateixos jutges.

On sí que hi ha millors condicions per a l'acord és en l'enviament de nou armament a Ucraïna o en l'increment de la despesa en defensa fins al 2% del producte interior brut (PIB).

El gir sobre el Sàhara

A més, els populars reclamen que la d'Exteriors siga un assumpte d'Estat i no el fruit de decisions unilaterals del president del govern, com ha ocorregut, denuncien, en el gir sobre el Sàhara Occidental, que també marcarà la trobada, previ a la reunió que Sánchez mantindrà aquest dijous amb el rei marroquí, Mohamed VI.

També et pot interessar

stats