Sánchez obvia un fons d'anivellament pel finançament i culpa el PP que no es reforme

Baldoví li ha reclamat aquesta mesura per a compensar la Comunitat Valenciana mentre no es reforme l'actual sistema i el president contesta que els PGE preveuen fons "rècord" per a comunitats

El portaveu de Compromís, Joan Baldoví intervé durant el ple celebrat aquest dimecres en el Congrés dels Diputats
El portaveu de Compromís, Joan Baldoví intervé durant el ple celebrat aquest dimecres en el Congrés dels Diputats / J.J.Guillen (Efe)

El president del govern, Pedro Sánchez, ha destacat aquest dimecres que el projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) per a 2023 inclou xifres "rècord" per a les comunitats autònomes i ha culpat el PP que el sistema de finançament autonòmic seguisca sense renovar-se.

Així ha respost Sánchez en el ple del Congrés al diputat de Compromís, Joan Baldoví, qui li ha reclamat la posada en marxa d'un fons d'anivellament per a compensar a les comunitats infrafinançades, com la valenciana, mentre no es reforme l'actual sistema.

El cap de l'executiu ha obviat aquesta proposta concreta i ha preferit carregar contra el PP per la seua "oposició negacionista" i traure pit de les xifres per a finançar a comunitats i ajuntaments previstes en els comptes públics que va aprovar aquest dimarts el Consell de Ministres.

En la seua pregunta a Sánchez, Baldoví s'ha queixat que la interinitat de l'òrgan de govern dels jutges, que dura ja quasi quatre anys, produïsca "escàndol", però la del sistema de finançament, que en suma ja huit, no escandalitze tant.

El diputat de Compromís ha reconegut els "esforços" de l'executiu central, però li ha demanat a Sánchez que en faça un més i aprove un fons transitori d'anivellament per a les comunitats que reben menys fons que la mitjana: Andalusia, Múrcia, Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana.

Compromís proposa un fons de 2.000 milions

Segons ha recordat, enguany ja es van habilitar 3.000 milions per a les liquidacions negatives de dotze comunitats —entre les quals no estava la Comunitat Valenciana— i el fons que propugna Compromís només suposaria 2.000 milions, un 0,7% de la despesa social total.

Seria, ha emfatitzat Baldoví, "una nimietat" que serviria per a igualar a les comunitats sense rebaixar el seu finançament anual i per a donar "assossec" als governs regionals a l'hora d'afrontar les seues despeses socials.

Finalment, el diputat valencià ha demanat recursos, incidint en el fet que "l'estat de benestar no es paga amb baixades d'impostos".

També et pot interessar

stats