Sánchez justifica el "relleu" de la cap del CNI per "un error en la seguretat de les comunicacions del Govern"

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha comparegut al Ple del Congrés per a informar de la crisi de l'espionatge amb Pegasus

El president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en la sessió de control al govern en el Congrés
El president del govern, Pedro Sánchez, intervé en la sessió de control al govern al Congrés / Efe

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha justificat aquest dimecres en el Ple del Congrés la destitució de la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, per "un error en la seguretat de les comunicacions del Govern". A més, ha eludit parlar de cessament i ha emprat el terme "relleu".

D'aquesta manera ha respost en la sessió de control al govern a la secretària general del PP, Cuca Gamarra, qui ha subratllat que amb aquesta destitució ha quedat clar que a Espanya "governen els independentistes", perquè els socis de Pedro Sánchez li demanaven "un boc expiatori", una cosa que "acata dòcilment".

"Queia i rodava el cap de qui ha demostrat tindre un full de serveis immaculat i quan falta només mes i mig perquè se celebre de la cimera de l'OTAN", ha manifestat Gamarra. Ha acusat Sánchez de "deteriorar" les institucions i de representar la "degradació absoluta de la política". És més, ha dit que el que ha ocorregut és "un avís per a navegants" perquè "qui complisca amb el seu deure serà destituït" però "qui mentisca i manipule en benefici del govern serà premiat".

Gamarra ha recordat que el president del govern és qui signa la directiva d'Intel·ligència que marca els seus objectius i és la persona a la qual informa eixe òrgan. "El govern, a diferència del que ha dit, sí que ho sabia perquè ho havia de saber", ha proclamat.

En el seu torn, i després del presumpte espionatge a diversos mòbils de membres del govern, el president espanyol ha afirmat que "és evident que hi ha hagut un error en la seguretat de les comunicacions del Govern d'Espanya".

"El que ha fet el Govern d'Espanya ha sigut el que hem fet sempre: complir la llei, posar en coneixement de la Justícia aquests fets delictius i actuar amb absoluta transparència davant l'opinió pública", ha assegurat.

Dit això, Sánchez ha aprofitat per a "reconéixer" el treball de Paz Esteban després del seu "relleu" i dels tres mil funcionaris del CNI. Si aquest dimarts, la ministra Margarita Robles va refusar parlar de destitució i va titlar el que havia succeït de "substitució", un dia després el president del govern l'ha classificat de "relleu".

Davant les crítiques del PP i altres partits, el cap de l'Executiu ha recalcat que amb el seu govern "ni els fons públics ni les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat ni els serveis d'intel·ligència s'utilitzaran per a tapar fets delictius ni per a perseguir adversaris polítics fora de la llei".

Sánchez ha recordat que es compliran quatre anys de la moció de censura que va desallotjar el PP de la Moncloa i llavors van trobar un país que "havia aprovat una declaració unilateral d'independència, hi havia un govern amb un partit condemnat per corrupció i una secretària general i ministra de Defensa que destruïa a martellades les proves de la justícia", al mateix temps que es "va crear una estructura parapolicial per a seguir adversaris polítics de manera irregular", en al·lusió al cas dels ordinadors de Luis Bárcenas i al 'cas Kitchen'.

A més, ha tret pit de la seua labor en l'Executiu perquè quan governava el PP, ha dit, Espanya a Europa "comptava com un zero a l'esquerra". Encara que la situació "hui no és perfecta", ha prosseguit, es compleix la Constitució "en tot el territori" i "els lladres no estan en el govern com sí que ocorria" amb el Partit Popular quan estava en la Moncloa, segons ha dit.

També et pot interessar

stats