Sánchez garanteix la cinquena pròrroga però perd suports dels aliats

El PP i Vox endureixen el discurs contra el govern espanyol, mentre que el president demana disculpes per les errades i reclama unitat.

Pedro Sánchez, durant el ple del Congrés
Pedro Sánchez, durant el ple del Congrés / Efe

La soledat creixent del govern de Pedro Sánchez s’ha evidenciat aquest dimecres durant el debat de la petició de la cinquena pròrroga per a l’estat d’alarma. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut amb la incògnita de saber si la petició tirarà avant tot i l’acord amb Ciutadans. De fet, no tots els grups han deixat clar el que votaran i el que sí que s’ha evidenciat és que les crítiques s’han escoltat més altes i més clares.

El principal canvi, no pel nombre de vots però sí pel valor simbòlic d’aquest partit, que és soci de govern del PSPV a la Comunitat Valenciana, ha sigut la decisió de Compromís de votar en contra de la petició de Sánchez. Esquerra Republicana de Catalunya també ha marcat distància amb el govern i tornarà a votar que no. La resta de partits han llançat crítiques contra la gestió de la pandèmia, l’actitud del president o el “caos” en què està Espanya com a conseqüència.

Abans d’aquestes crítiques, el cap de l’executiu espanyol ha defés que l’estat d’alarma ha funcionat i ha beneficiat el conjunt del país i, a més, ha sigut respectuós amb tots els drets individuals, que estan garantits. “Ningú té dret a fer malbé l’esforç que han fet els espanyols”, ha destacat.

També ha demanat disculpes pels errors comesos en la gestió de la crisi, tant per la urgència en els temps per a la presa de decisions com per la "penúria en els recursos", i ha reclamat unitat per a "culminar" la "victòria" contra el coronavirus.

A més, ha sostingut que “les comunitats autònomes mai han perdut la seua corresponsabilitat en l'exercici de les seues competències, tan sols es van veure coordinades i reforçades en termes de salut pública, orde públic i mobilitat”. I ha avançat que en aquesta última etapa aniran recuperant la plena capacitat de decisió i aniran guanyant cada vegada més protagonisme en la gestió de la desescalada. Tot i això, ha recordat que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, serà la màxima autoritat en aquesta pròrroga de l'estat d'alarma.

Davant les crítiques de l'oposició, Sánchez ha qüestionat els beneficis que tindria alçar hui l’estat d’alarma i ha asseverat que tots estan d'acord que no és encara el moment de fer-ho. “Ningú discuteix el principi essencial de desescalar gradualment i amb seguretat totes les activitats econòmiques del nostre país”, ha postil·lat. Per al president, les claus per a la recuperació del país després de la pandèmia són una desescalada ordenada i coordinada, arribar a acords en la comissió de reconstrucció del Congrés i el paper d'Europa.

L'oposició ha anat endurint progressivament el to en les crítiques al govern espanyol en les successives votacions de l'estat d'alarma. Una realitat especialment visible en les intervencions del PP i Vox, que acusen el president Sánchez de caos en la gestió i de mentir.

Casado acusa Sánchez de “negligència”, de falta de responsabilitat i de “caos”

El líder dels populars, Pablo Casado, ha acusat Pedro Sánchez d'haver-se equivocat en la gestió de la crisi sanitària i de mentir. En un to molt crític i dur, Casado ha parlat de “negligència”, de falta de responsabilitat i de “caos”. El líder popular ha defensat que tancar a casa a 47 milions de persones no es pot sostindre més, i també ha acusat el president del govern espanyol de tirar la culpa a altres sempre. “Cada votació és un suplici per a vosté i el que quede de legislatura serà un calvari”, ha advertit el líder popular.

El president de Vox, Santiago Abascal, també s’ha mostrat molt crític amb la gestió del govern espanyol i amb els plans per a la reconstrucció. Ha qüestionat les dades d’afectats i ha centrat una part de les crítiques en Pablo Iglesias. Molt dur, ha acusat al govern espanyol de causar la ruïna de milions de persones. També ha carregat contra Ciutadans en diversos moments. Abascal, a més, ha advertit que la “revolta dels perols és imparable” i ha defensat les protestes ciutadanes. Ha acabat demanant a Sánchez i a Iglesias que paguen i se’n vagen.

En representació d'Unides Podem, soci de govern de Sánchez, Pablo Echenique, ha defés el treball de l'executiu i ha centrat el gruix de les crítiques en el PP. "Estem mal, però menys mal que estem", ha advertit, en referència vetlada al que haurien fet els populars si estigueren governant durant la crisi sanitària.

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha lamentat que el PSOE “sacrifica” el seu partit a canvi dels vots de Ciutadans i ha advertit dels perills d'acostar-se a la dreta. També ha defés que si l’esquerra no és capaç de estar d’acord en una situació com l'actual, tampoc ho serà en una taula de negociació.

El vot de Més País-Més Compromís es divideix per primera vegada en l'estat d'alarma. Mentre que el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha anunciat que donarà suport a la pròrroga, el seu company de grup al Congrés, Joan Baldoví, de Compromís, ha deixat clar que la falta de voluntat del govern espanyol de dotar la Comunitat Valenciana del finançament que es mereix el porta a votar en contra. “No parle de diners, parle de sanitat, de vides”, ha defés.

Ciutadans, el partit més atacat en la sessió d’aquest dimecres, ha demanat deixar de banda altres consideracions i centrar-se a prendre una decisió que no és a favor d’un govern, sinó dels espanyols. Ciutadans ha parlat de responsabilitat i no d’aprofitar la situació per un rèdit polític.

Per part del Partit Nacionalista Basc (PNB), el portaveu, Aitor Esteban, ha defés que el partit donarà suport a la nova pròrroga a pesar de les crítiques i que considera que les coses es podrien fer d’un altra manera, com ara pel que fa a l’escàs paper dels governs autonòmics.

Sánchez demana a Compromís que es replantege el vot en contra

En el torn de rèplica, Sánchez ha demanat a Compromís un canvi d'actitud. El president del govern espanyol s'ha mostrat dolgut i ha dit no comprendre la postura anunciada per Baldoví. “Estem treballant amb vostés per a injectar liquiditat a la Generalitat”, ha assegurat. Sánchez defén que mai ha negat l’infrafinançament de comunitats com la valenciana i que el govern treballa per a canviar esta situació. En aquest context, ha demanat en diverses ocasions que es repense el vot.

El president també li ha dit a ERC que no es tracta de donar suport a un govern, sinó de dotar-lo de mitjans per a poder fer front amb eficàcia a la pandèmia. Sánchez ha dit que vol seguir parlant amb ERC durant una legislatura que té quatre anys.

A Pablo Casado, d'altra banda, l'ha acusat de cometre “l’error històric” de fer costat a la ultradreta i votar contra l’estat d’alarma. I a Abascal li ha dit que defén una Espanya vinculada al discurs de l’odi, aïllada. “S’està utilitzant el virus per a derrocar un govern”, ha assegurat el president en un altre moment.

També et pot interessar

stats