Sánchez demanarà al Congrés una última pròrroga de l'estat d'alarma fins al 27 de juny

El nou decret permetrà que l'estat d'alarma puga alçar-se abans en els territoris que superen totes les fases de la desescalada.

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu al Congrés
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu al Congrés / Efe

El Consell de Ministres sol·licitarà al Congrés dels Diputats una cinquena i última pròrroga de l'estat d'alarma fins a la mitjanit del 27 de juny. La principal novetat d'aquesta nova pròrroga és que serà flexible i gradual, ja que permetrà que l'estat d'alarma puga alçar-se abans en les províncies, illes o unitats territorials que hagen superat totes les fases de la desescalada.

El decret preveu que la superació de totes les fases del pla de transició farà que “queden sense efecte les mesures derivades de la declaració de l'estat d'alarma a les corresponents províncies, illes o unitats territorials”. Per tant, les restriccions imposades només es mantindran allí on siguen “indispensables”.

Així mateix, el text permet a l'executiu acordar amb cada comunitat autònoma la modificació, ampliació o restricció de les unitats d'actuació i les limitacions respecte a la llibertat de circulació de les persones “amb la finalitat d'adaptar-les millor a l'evolució de l'emergència sanitària en cada territori”. Això suposa un pas més en la cogovernança que demanen alguns grups polítics del Congrés per a donar el seu suport a la pròrroga de l'estat d'alarma.

S'intensifiquen les negociacions

Quan falten menys de 24 hores per al debat al Congrés, el govern espanyol intensifica els contactes amb els grups polítics per a tirar avant l'última pròrroga de l'estat d'alarma. Esquerra Republicana reclama que desaparega el comandament únic limitat al Ministeri de Sanitat, mentre que Compromís reconeix avanços en la negociació, però, de moment, no confirma el seu suport. La coalició valencianista insisteix que en el repartiment dels fons per a les autonomies ha de primar el pes poblacional.

La negociació amb ERC allunya l'acord amb Ciutadans, que ja va advertir Sánchez que havia de triar entre ells o la formació catalana. El partit d'Inés Arrimadas insisteix a negociar una altra pròrroga, però de només quinze dies, que es faça pensant “en l'interés general, salvar vides i salvar llocs de treball”.

Les converses també s’estan fent amb el Partit Nacionalista Basc (PNB) i Junts per Cat, que fins ara s'havia mostrat poc inclinat a pactar amb el govern espanyol. El portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, creu que, si finalment s'opta per una altra pròrroga de l'estat d'alarma, serà “avançant en la cogovernança” i ha afirmat que això és una cosa positiva. Erkoreka diu que desconeix què passarà en la votació d'aquest dimecres, però des d'Euskadi “han saludat” les mesures que ha adoptat el govern estatal des del punt de vista de la cogovernança.

El PP i Vox tenen clar el no. La vicesecretària de política social del PP, Cuca Gamarra, ha reiterat que no donaran suport a la pròrroga “perquè hi ha un pla B” a través de la legislació ordinària de mecanismes per a garantir que no hi haja moviments en un moment determinat, ja que “l'estat d'alarma és una mesura excepcional”.

També et pot interessar

stats