Sánchez defensa que la dona és "honesta" i que ell presideix "un govern net"

Feijóo exigeix el president espanyol que s'estalvie els "numerets" i done explicacions sobre les activitats professionals de Begoña Gómez: "No vaja de víctima"

Sánchez puja este dimecres al faristol del Congrés
Sánchez puja este dimecres al faristol del Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 de maig 2024 - 10:53 Actualitzat: 22 de maig 2024 - 12:34

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha pujat este dimecres al faristol al Congrés per a fer una defensa contundent sobre la dona, Begoña Gómez, a qui ha definit com una professional "honesta, seriosa i responsable". La compareixença, a petició pròpia, ha sigut per a donar explicacions sobre les activitats privades de l'esposa després de les acusacions del PP i Vox sobre un presumpte tràfic d'influències, i que una denúncia del pseudosindicat Manos Limpias haja acabat en una investigació en un jutjat per este mateix delicte.

El dirigent socialista s'ha mostrat convençut que la justícia acabarà arxivant la causa perquè se sustenta, segons ha denunciat, en "una col·lecció de mentides i manipulacions" alimentades per l'oposició de dretes. "L'única cosa que hi ha és fang", ha assegurat, després que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil haja emés un informe en què diuen no que no ha trobat cap indici de delicte en l'actuació de Begoña Gómez. Ni va tindre cap influència en el rescat d'Air Europa per part del govern espanyol, ni tampoc en uns concursos d'ajudes convocats per Red.es, les dues operacions objecte de la denúncia en els tribunals.

A més de l'honestedat de l'esposa, Sánchez ha recalcat que ell està al capdavant d'"un govern net" i ha deixat clar que tant ell com Begoña Gómez estaran "encantats de comparéixer" en la comissió d'investigació oberta al Senat sobre el cas Koldo si el PP decideix cridar-los. I ha recorregut a la ironia quan ha puntualitzat que els qui cometen tràfic d'influències "no ho fan enviant cartes oficials" com en el cas de l'esposa, sinó que agafen "sobres amb les inicials i feixos de bitllets dins", en clara referència al PP. "No tots som iguals, senyories, i si no em creuen, compten el nombre d'exministres populars processats i condemnats per corrupció i compten els meus", ha afegit a continuació.

Durant bona part de la intervenció ha carregat contra la "màquina del fang", un concepte molt recurrent en el seu discurs des que es va prendre un període de reflexió de cinc dies per a valorar si dimitia com a president del govern espanyol pels "atacs" i "acusacions manipulades" de PP i Vox: "Sé per què ho fan, per a intentar trencar-me, i ja els dic que estan aviats", ha amollat. "El que no aconseguiren en les urnes pretenen aconseguir-ho per la porta de darrere, amb denúncies falses", ha retret després.

Feijóo: "No vaja de víctima"

En la rèplica, el president del PP i líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, ha exigit a Sánchez que s'estalvie els "numerets" i done explicacions sobre les activitats professionals de l'esposa perquè no és "ètic ni estètic": "No vaja de víctima, perquè no ho és. Vaja de president. Done les explicacions clares que li exigeix el seu càrrec, vullga o no, li agrade o no, és una eixida més digna", ha proclamat la primera vegada que ha intervingut en el debat. Així mateix, ha aprofitat la intervenció per a denunciar els "escarafalls" del govern de coalició amb l'Argentina i ha recordat al líder socialista que ell i la seua vicepresidenta van mentir al Congrés sobre les parelles i van acusar de corrupció la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. "Quantes vegades s'ha disculpat vosté o la seua vicepresidenta, que ara resulta que no recorden res?", ha recriminat el popular.

Feijóo ha volgut col·locar també un missatge electoral per a les eleccions europees del 9 de juny, assenyalant que "el vot que més mal farà a Sánchez és el vot al PP". També ha aprofitat per a menysprear Vox, competidor directe, en considerar que votar altres partits, encara que també s'oposen a l'acció del govern socialista, acabarà sent "un obstacle". "A Sánchez el mesuraran amb nosaltres", ha argumentat el popular, convençut que el PP guanyarà els comicis.

Abascal acusa Sánchez de "complicitat" amb Hamàs

El líder de Vox, Santiago Abascal, s'ha mantingut fidel a l'estil retòric habitual i ha acusat Sánchez de plegar-se al grup islamista Hamàs i acceptar el seu relat en "premiar-lo" amb la decisió "unilateral" de reconéixer l'estat de Palestina el pròxim 28 de maig. Així, li ha recriminat la "complicitat" que, a parer seu, mostra el govern espanyol amb una milícia que ha titlat de "terrorisme satànic" i que ha contraposat a "un Estat democràtic com és Israel". Igualment, ha al·ludit a les imatges de la massacre del 7 d'octubre, en què Hamàs va matar vora 1.200 civils israelians. Precisament este atac va ser l'espurna per a l'ofensiva que el país hebreu manté a la Franja de Gaza i que ja ha deixat més de 35.000 palestins morts.

Abascal no ha escatimat en atacs, qualificatius i dures crítiques contra Sánchez, també a propòsit de la crisi diplomàtica oberta amb l'Argentina després que el president, Javier Milei, titlara Begoña Sánchez de "corrupta" en un acte polític organitzat per Vox a Madrid el cap de setmana passat. Així, ha censurat la gestió de l'executiu espanyol d'esta tensió, que ha comportat de moment la retirada permanent de l'ambaixadora espanyola a Buenos Aires. "Declararà la guerra a l'Argentina? Quin és el seu límit?", ha ironitzat.

El final de la intervenció del polític ultra ha desencadenat un dels moments amb més tensió en el plenari, quan el portaveu del PSOE, Patxi López, s'ha alçat des de l'escó per a reclamar a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que s'eliminen del diari de sessió les "expressions ofensives i generadores d'odi" amb què Abascal s'ha referit a Sánchez, com ara "titella" o "narcocomunista". "No es pot permetre que un defensor de la dictadura franquista insulte d'esta manera un president democràtic", ha soltat el socialista. La picabaralla ha continuat quan, tot seguit, s'ha alçat la portaveu de Vox, Pepa Millán, per a exigir la retirada d'estes mateixes paraules: "Ens ha dit defensors de la dictadura, no ho podem permetre".

Segueix el nostre canal de WhatsApp i coneix l'última hora de l'actualitat

També et pot interessar

stats