Sánchez defén la reunió dels PSOE amb Junts a Ginebra i recorda la del govern d’Aznar amb ETA

El president espanyol ha acusat Feijóo de “lawfare” pel bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial

El president del govern espanyol i secretari genral del PSOE, Pedro Sánchez, entrevistat aquest dilluns per la Ser
El president del govern espanyol i secretari genral del PSOE, Pedro Sánchez, entrevistat aquest dilluns per La Ser / Cadena SER

El president del govern estatal, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dilluns la primera reunió del PSOE amb Junts. El també secretari general del PSOE ha explicat que la trobada s’ha celebrat a Ginebra perquè "alguns dels actors no viuen a Espanya", en referència al president de la formació independentista, Carles Puigdemont. 

“Si es mira enrere, en circumstàncies molt més difícils, en negociacions moltíssim més complexes que afectaven la violència i la fi del terrorisme, recorde el govern d'Aznar reunir-se a Suïssa amb una banda terrorista, en aquell cas ETA", ha dit en una entrevista en la Cadena Ser.

Sánchez ha remarcat que la llei d'amnistia pactada amb Junts i ERC suposa "posar el comptador a zero, però no posar la memòria a zero", i ha assenyalat que "en principi" hi haurà un verificador internacional diferent del de Junts en les trobades previstes amb ERC per a aprofundir en els acords d'investidura.

D'altra banda, el líder socialista ha subratllat que en aquestes trobades s'usarà "la negociació com a mètode" i "la Constitució com a marc", i ha assegurat que faran públics els acords que aconseguisquen. Així mateix, ha lamentat que de moment no és possible negociar en el mateix espai amb Junts i ERC.

Sánchez ha destacat el fet que un 70% de la societat catalana done suport a l'amnistia, segons dades d’un baròmetre publicat aquest dilluns per El País i La Ser. Així, ha restat importància a la pèrdua de suports del PSOE que reflecteix aquest estudi i ha assegurat que en les converses que ha tingut amb líders europeus aquests dies en la COP 28 a Dubai ningú li ha preguntat per això.

Acusa Feijóo de "lawfare"

El president del govern d'Espanya ha assegurat en la mateixa entrevista que "per descomptat" cridarà el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per a tornar-li a demanar que desbloquege la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Per a Sánchez, a Espanya no hi ha un problema de divisió de poders, sinó que el problema és que el PP té segrestat, d'"ostatge", el poder judicial i amb unes conseqüències "terribles". En la mateixa línia, ha comparat aquesta actuació amb la guerra judicial o judicialització de la política que ha estat present en les negociacions del PSOE amb Junts.

El cap del govern estatal ha acusat el principal partit de l'oposició de tindre un sentiment patrimonialista de la democràcia, del poder i de les institucions. El també secretari general socialista ha defés que hi ha una mena de "polarització asimètrica", que ha explicat dient que ha sentit dir a Vox que "Sánchez és un dictador" i a Feijóo que és "un malalt mental", mentre que el PSOE evita els insults.

També et pot interessar

stats