Sánchez confia convéncer els seus socis en un ple en el qual assumix que es juga molt
Feijóo li plantejarà cinquanta preguntes sobre la "corrupció" del seu govern, mentre que els socis li posen condicions per a evitar una moció de censura

El president del govern, Pedro Sánchez, afronta este dimecres la cita més decisiva per a la seua supervivència política: a les 09:00 hores del matí compareix al Congrés per a explicar les mesures anticorrupció del govern, amb l'objectiu d'acontentar uns socis de govern que hui li posen condicions i li advertixen que optaran per la qüestió de confiança si estes iniciatives no els convencen.
El govern s'avança i tracta de satisfer les expectatives, incorporant algunes mesures, però Sánchez també haurà de convéncer uns socis parlamentaris que contemplen la qüestió de confiança en cas que no els agrade la proposta. El diputat del grup Sumar Gerardo Pisarello, dels Comuns, partit que forma part del govern de coalició, ha dit que amb la compareixença de Sánchez la ciutadania sabrà si pot confiar o no en la capacitat de l'executiu i en la del seu propi president per a bregar amb la "crítica situació" del PSOE després del cas Cerdán.
Pisarello confia que Sánchez estiga a l'altura en la compareixença i actue amb valentia i audàcia perquè, si no, el PSOE anirà "estrenyent la viabilitat de la legislatura donant ales alhora a les dretes radicalitzades".
La possibilitat de demanar a Sánchez que se sotmeta a una qüestió de confiança comença a estendre's entre els socis de govern i d'investidura. De fet, Coalició Canària ja ha anunciat que ho reclamarà a Sánchez en la compareixença d'este dimecres. El diputat del grup Sumar Alberto Ibáñez, de Compromís, ha dit que molts socis coincidixen que la confiança cap a l'executiu "està esgotada" i, per això, creu que Sánchez "no hauria de jugar amb foc" en la compareixença.
"Jo no tinc cap dubte que demà el president del govern exposarà un pla integral de lluita contra la corrupció i a favor de democratitzar l'Estat per a sostindre la majoria que el sustenta. Si no, tots els escenaris estan oberts i només depén d'ell", ha avisat, en al·lusió a la possibilitat de demanar una qüestió de confiança.
L'altra diputada de Compromís, Àgueda Micó, que la setmana passada va deixar Sumar i va formalitzar el seu pas al Grup Mixt, ha exigit a Sánchez que prenga mesures concretes i valentes i ha deixat oberta la possibilitat de plantejar després una qüestió de confiança per a comprovar que complix amb el que anuncia. "Demà és un dia important. Si realment Pedro Sánchez vol el nostre suport, se l'haurà de treballar moltíssim", ha subratllat.
La líder de Podem, Ione Belarra, integrada també en el Grup Mixt, ha descartat novament la possibilitat de demanar una qüestió de confiança perquè, en la seua opinió, la solució passa per "construir l'alternativa al bipartidisme", encara que ha assenyalat que el cas Cerdán ja ha tingut conseqüències. "L'incendi ha arrasat amb tot, perquè ha arrasat amb el més important que té un representant públic, que és la confiança de la ciutadania que el va votar", ha declarat.
Feijóo planteja a Sánchez cinquanta preguntes sobre la "corrupció" del seu govern
En general, la majoria dels grups esperaran a escoltar Sánchez per a decidir, però el Partit Popular els acusa de col·laboracionistes i d'haver escollit corrupció en lloc d'honradesa. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha preparat un qüestionari de cinquanta preguntes sobre els casos de corrupció que suposadament afecten el govern, el PSOE i l'entorn familiar.
La majoria de les preguntes es referixen al cas Koldo, amb detalls sobre l'exministre José Luis Ábalos: "Va telefonar vosté a Ábalos quan va saber que la Guàrdia Civil investigava Koldo?" o "Va cessar vosté Ábalos perquè coneixia les comissions o perquè va començar a sospitar que va poder delinquir d'esquena al partit, com apunta l'UCO?".
També respecte al cas de Santos Cerdán, exsecretari d'organització del PSOE suposadament implicat en este assumpte i defenestrat per això: "Va parlar amb Santos Cerdán de l'abast dels seus negocis corruptes?", "Va pactar el seu partit amb Cerdán retardar la renúncia a l'escó per a poder destruir proves?", "Hi ha algun tipus de mediació entre les clavegueres del PSOE i el presidiari Santos Cerdán a través d'alguna visita a presó?".
I sobre els comptes i el funcionament intern del PSOE, demana a Sánchez que aclarisca si hi ha "finançament irregular" en el seu partit, com va sufragar les primàries que el van ajudar a pujar a la secretaria general i si confia en els col·laboradors actuals com abans va confiar en Ábalos i Cerdán, citant a més Francina Armengol i Ángel Víctor Torres.
Sobre aspectes concrets de les investigacions de l'UCO, Feijóo vol que Sánchez aclarisca si "tem" el que pot trobar en el correu de Cerdán i en el disc dur confiscat a una dona que pretenia traure'l durant el registre de la casa d'Ábalos. També si "va ordenar" una "cacera" contra estos agents de la Guàrdia Civil a canvi de favors de la Fiscalia i que especifique la relació amb Leire Díaz, la "llanternera" encarregada d'esta missió.
Vol igualment saber el líder del PP per què va canviar de mòbil, si el PSOE "tem" que es revelen "converses amb el president del Tribunal Constitucional, Cándido Conde-Pumpido, amb motiu de la llei d'amnistia.
I de l'àmbit més personal, si "va mediar" en el rescat d'Air Europa, en el qual "va participar la seua dona" Begoña, com "es desprén" de missatges de WhatsApp d'Ábalos i si es va reunir amb l'exministre i l'exvicepresidenta Nadia Calviño per a dissenyar l'operació "el mateix dia en què la seua dona es va reunir amb Javier Hidalgo en la seu de Globalia".
Mentrestant, el Congrés, amb el suport dels partits de la investidura, ha donat llum verda este dimarts a una reforma del reglament que pretén expulsar els agitadors ultres, tal com demanaven totes les associacions de periodistes.