Sánchez: "Cal guardar un equilibri entre salut pública, salut mental i economia"

El president apel·la al "sentit comú" per a validar la reforma laboral acordada amb els sindicats i la patronal

Sánchez durant la presentació del primer informe de rendició de comptes de l'executiu aquest dimecres en Moncloa
Sánchez durant la presentació del primer informe de rendició de comptes de l'executiu aquest dimecres a la Moncloa / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El president del govern, Pedro Sánchez, ha avançat que "aquesta vesprada" es prendrà la decisió de si es redueix la quarantena dels positius de covid-19 de deu a cinc dies, en línia amb el que s'ha establit en països com els Estats Units. Segons ha destacat, l'executiu s'està esforçant per a actuar contra la pandèmia mantenint el necessari "equilibri entre la salut pública, la salut mental dels ciutadans i també el creixement econòmic del país".

Així s'ha pronunciat durant la seua compareixença per a presentar l'informe de rendició de comptes corresponent a 2021, en el qual ha realitzat un repàs de les principals fites d'Espanya l'últim any davant de la pandèmia.

Sánchez ha revelat que aquest matí s'ha reunit la ponència d'alertes i plans de preparació i resposta per a analitzar les propostes de revisió del protocol de quarantenes plantejades per Andalusia i Madrid.

Això sí, la decisió final podria adoptar-se en el Consell Interterritorial que es reuneix a partir de les 16:00 hores, de manera que, segons el president, es donarà a conéixer hui mateix, sempre dins de l'"absolut respecte" al que acorde Sanitat amb els consellers de les diverses comunitats autònomes.

Respectar la reforma laboral

D'altra banda, el president ha defensat que és de "sentit comú" que el poder legislatiu "respecte" l'acord aconseguit amb patronal i sindicats en la reforma laboral. Un acord, ha dit, que representa empreses i treballadors i dona resposta a les "dues principals febleses del mercat laboral: la precarietat i l'atur estructural".

Els partits polítics, ha subratllat, "haurien de seguir l'exemple dels agents socials que han demostrat empatia i compromís amb el país i anteposar l'interés general al particular". La reforma, ha destacat, "transcendeix les ideologies" i hauria de "representar totes les formacions polítiques".

Dona per complit el compromís amb el rebut de la llum

Pel que fa al preu de la llum, que ha superat al desembre els 400 euros euros per megawatt hora, el cap del govern ha donat per complit el seu compromís d'un rebut en línia amb el de 2018, una vegada descomptat l'IPC.

Sánchez ha defensat l'"esforç "per a contindre un cost de l'energia que pràcticament s'ha duplicat a través de la reducció d'impostos i dels costos fixos del rebut de la llum, que han representat una minva en la recaptació d'uns 4.000 milions d'euros en la segona meitat de l'any. A més, suposaran 2.000 milions d'euros més en els pròxims quatre mesos de 2022, en els quals s'ampliarà gran part de la bateria de mesures.

Així, ha indicat que les mesures han permés una retallada d'uns 84 euros en la factura anual, i s'ha deixat el rebut de 2021 en una mitjana d'uns 613 euros, davant dels 696 euros a què hauria ascendit sense les decisions adoptades".

Elogis a Felip VI

Finalment, Sánchez no ha donat pistes de la situació en què es troba el full de ruta que va anunciar fa justament un any per a renovar la Corona, perquè fora més exemplar i transparent, i s'ha limitat a mostrar el seu "absolut reconeixement" a la labor del rei Felip VI.

També et pot interessar

stats