Sánchez, a Bildu: "S'han equivocat amb les llistes per al 28M"

El president acusa el PP de "cinisme" per no denunciar el 2015 que els abertzales presentaren candidats condemnats i Gamarra li retreu que "els blanquege"

Sánchez, aquest dimecres durant la sessió de control en el Congrés
Sánchez, aquest dimecres durant la sessió de control al Congrés / J.J.Guillen (Efe)

La polèmica oberta per la inclusió en les llistes electorals d'EH Bildu de candidats condemnats per delictes de sang ha marcat aquest dimecres la sessió de control al Congrés. El president del govern espanyol, el socialista Pedro Sánchez, ha aprofitat una pregunta que li ha formulat la coalició abertzale per a dir-los que "s'han equivocat" en l'elaboració de les candidatures del 28M.

En les llistes autonòmiques i municipals de la formació nacionalista basca figuren fins a 44 persones amb condemnes per col·laboració o pertinença a ETA, sense activitat armada des d'octubre del 2011 i dissolta el 2018. En aquest grup hi ha set candidats que han estat condemnats per delictes de sang de la banda terrorista i que ja han renunciat a concórrer als comicis. En un comunicat difós dimarts han assegurat que no assumiran, en cap cas, responsabilitats com a càrrecs públics si hi resulten triats.

Aquest dimecres, abans de respondre la pregunta plantejada per Bildu, Sánchez ha volgut fer "una reflexió públicament". "Vostés s'han equivocat en l'elaboració de les seues llistes. Pot ser legal, però no decent", li ha retret a la portaveu del grup, Mertxe Aizpurua, en un to contundent. En aquest sentit, el mandatari els ha exigit un "esforç més contundent i rotund" per la convivència, "de perdó i de reconciliació", així com "d'homenatge a les víctimes que van patir tant de dolor durant moltíssims anys d'activitat de la banda terrorista ETA".

Abans de començar la sessió, la mateixa Aizpurua es pronunciava sobre l'assumpte quan li han preguntat els mitjans de comunicació. Segons ha dit, hi ha un compromís “claríssim” amb la pau i la convivència per part del seu partit i de tots els candidats. A parer seu, la renúncia dels set que han complit penes per assassinats d'ETA a arreplegar les actes de regidors demostra que no volen "afegir ni més dolor ni més mal a les víctimes". I ha recordat que la posició de l'esquerra abertzale respecte a la violència i les víctimes del terrorisme està recollida en la declaració del 18 d'octubre del 2021, a la qual s'adhereix la formació.

Veu "cinisme" en el PP

El xoc més notable del debat s'ha produït, com és habitual, entre el cap de l'executiu espanyol i el partit principal de l'oposició. La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha sigut la primera a traure l'assumpte de les llistes de Bildu a Sánchez i li ha retret els pactes tancats durant la legislatura amb la coalició abertzale.

El president ha denunciat el "cinisme" dels populars amb ETA perquè, segons ha recordat, el 2015 no protestaren ni van dir "res" quan Bildu va concórrer als comicis amb condemnats. Així, els ha recriminat que es traguen de la butxaca el terrorisme quan no tenen més arguments perquè ETA, ha recordat, ja no existeix i va ser derrotada fa dotze anys.

Abans, en la seua intervenció, Gamarra ha exigit Sánchez que tinga "valentia" i aclarisca a la ciutadania abans dels comicis si trencarà amb aquest partit o tornarà a tancar acords amb ells a Navarra i el País Basc després del 28M. Una pregunta que el líder de l'executiu ha deixat sense resposta. La també secretària general dels populars li ha advertit també que "la societat no oblida per molt que els blanquege i legitime", i ha criticat que siga "tan cruel" amb el PP i tan "complaent" amb Bildu.

També et pot interessar

stats