Feijóo exigeix a Sánchez no pactar amb Bildu després de 28M i el president acusa el PP d’utilitzar el terrorisme

La campanya electoral municipal i autonòmica ha marcat el seu enfrontament polític al ple del Senat

El president del govern, Pedro Sánchez, intervé durant una sessió plenària al Senat
El president del govern, Pedro Sánchez, intervé durant una sessió plenària al Senat / Gabriel Luengas / Europa Press

El president del govern, Pedro Sánchez, ha protagonitzat un nou cara a cara amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant el ple del Senat celebrat aquest dimarts. Feijóo ha exigit al cap de l'executiu que es comprometa a no pactar amb Bildu a Pamplona, Navarra i Euskadi després de les eleccions del 28 de maig, en un dur debat parlamentari en el qual l'ha acusat de ser “més generós amb els botxins que amb les víctimes”. En la seua rèplica, el president del govern ha atacat el PP amb la mateixa duresa i ha acusat els populars d'utilitzar el terrorisme durant el govern de José María Aznar, després dels atemptats de l'11 de març de 2004. “Quan ETA no és res, per a vostés ETA és tot, perquè en la seua desesperació, encara que no existisca, és l'única cosa que tenen”, ha etzibat al Grup Popular.

Es tracta del seu primer enfrontament polític des que va arrancar la campanya electoral municipal i autonòmica. Després d'aquest dur encreuament d'acusacions i retrets, tots dos continuaran amb els seus actes electorals: Sánchez es desplaçarà a Alcalá de Henares per a oferir un míting, mentre que el cap de l'oposició viatjarà a Terol per a donar suport al candidat a la presidència d'Aragó, Jorge Azcón, i a l'alcaldessa de la ciutat, Emma Buj.

Sánchez recorda l'actuació del PP després de l'11M

Precisament aquest mateix dimarts, els set candidats d'EH Bildu que van ser condemnats per delictes de sang han anunciat que renuncien a recollir l'acta si són elegits en les eleccions del 28 de maig. Feijóo ha assegurat que ho fan “per conveniència electoral” i ha recordat a Sánchez que queden altres 37 persones condemnades per terrorisme en les llistes de Bildu. Així, el popular ha preguntat si “li sembla bé que se'n vagen els que premien el gallet i es queden els que donaven les pistoles”.

Sánchez li ha replicat que la societat espanyola va derrotar ETA fa dotze anys, quan governava el socialista José Luis Rodríguez Zapatero, i la cartera d'Interior l'ocupava Alfredo Pérez Rubalcaba. El president del govern ha atacat al PP amb la gestió de l’11M: “Qui vulga saber fins on és capaç d'arribar la falta d'escrúpols del PP en la utilització del terrorisme, el dolor de les víctimes i la mentida cada vegada que s'acosten unes eleccions, només ha de recordar els dies 11, 12 i 13 de març”, ha dit.

També et pot interessar

stats