Sánchez visita Ucraïna "commogut" per "l'horror de la guerra de Putin"

El president espanyol reitera a Volodímir Zelenski el suport i solidaritat d'Espanya davant de la invasió russa

Pedro Sánchez, durant la visita a la ciutat ucraïnesa de Borodianka aquest dijous
Pedro Sánchez, durant la visita a la ciutat ucraïnesa de Borodianka aquest dijous / Miguel Gutiérrez (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'abril 2022 - 08:56 Actualitzat: 21 d'abril 2022 - 14:10

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha arribat aquest dijous a Kíiv per a reunir-se amb el seu homòleg a Ucraïna, Volodímir Zelenski, i traslladar-li en persona el ple suport i solidaritat d'Espanya davant de la invasió que està patint el país per part de Rússia. En arribar, vora les 8:30 hores, ha reiterat el compromís "rotund" i "inequívoc" de la societat i institucions espanyoles amb la pau a Ucraïna.

Abans de trobar-se amb el mandatari ucraïnés, Sánchez ha pogut comprovar de primera mà les conseqüències de l'ofensiva russa en els carrers de Borodianka, una localitat pròxima de la capital. Durant el recorregut s'ha mostrat "commogut" després d'haver constatat "l'horror" i "les atrocitats" causades per la guerra ordenada per Vladímir Putin, segons ha confirmat ell mateix en un missatge de Twitter. "No deixarem a soles el poble ucraïnés", ha assegurat.

Borodianka està a vora cinquanta quilòmetres de Kíiv i ha sigut escenari de bombardejos per part de les forces russes en el marc de l'ofensiva dirigida per Moscou contra la capital i que va quedar en suspens a principis d'abril. La ciutat està totalment devastada, com es veu en les imatges que ha publicat en les xarxes el president espanyol.

Sánchez ha viatjat a Ucraïna junt amb la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, qui l'ha acompanyat també en el recorregut per Borodianka En acabar la trobada amb Zelenski, els tres mandataris faran una compareixença conjunta davant dels mitjans.

Aquesta setmana es va conéixer que Sánchez es desplaçaria a Kíiv, poc després d'anunciar-se la reobertura de l'ambaixada espanyola a la capital ucraïnesa, que estava tancada des que va començar la guerra ara fa quasi dos mesos. La Moncloa, que va informar dimarts que la visita estava prevista per als pròxims dies, no havia concretat la data ni havia donat més detalls per motius de seguretat. 

El viatge de Sánchez té lloc l'endemà d'una visita al centre de refugiats ucraïnesos a Màlaga. Durant aquest acte es desvelà que ja són 134.000 les persones ucraïneses que han arribat a Espanya fugint de la guerra al seu país. D'aquestes, 64.000 s'han acollit a protecció temporal.

Altres líders que han passat per Kíiv

Sánchez es converteix així en l'últim mandatari europeu a visitar Zelenski a la capital d'Ucraïna des de l'inici del conflicte el passat 24 de febrer. L'últim a fer-ho ha sigut el president del Consell Europeu, Charles Michel, aquest dimecres.

Els primers dirigents polítics a desplaçar-se personalment a Kíiv foren els primers ministres de Polònia, Mateusz Morawiecki; d'Eslovènia, Janez Jansa; i de la República Txeca, Petr Fiala. Per part de les institucions de la UE, abans que Michel van viatjar-hi la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i després la de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. També l'alt representant de Política Exterior dels Vint-i-set, Josep Borrell, que hi van anar plegats.

Ja a l'abril, també han passat per la capital ucraïnesa el primer ministre d'Eslovàquia, Eduard Heger, el canceller d'Àustria, Karl Nehammer, així com els presidents de Polònia, Estònia, Letònia i Lituània —Andrzej Duda, Alar Karis, Egils Levits i Gitanas Nausėda—, que hi anaren junts, a més del primer ministre britànic, Boris Johnson.

També et pot interessar

stats