Sánchez anuncia més cooperació davant del retrocés d’ajuda d’altres països com els EUA
Espanya destinarà el 0,7% del PIB a ajuda al desenvolupament el 2030 i impulsa una iniciativa global amb el Brasil per a gravar els grans patrimonis

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat este dimarts a Sevilla un reforç del compromís d’Espanya amb la cooperació internacional, amb l’objectiu d’aconseguir que el 2030 es destine el 0,7% del PIB a ajuda oficial al desenvolupament. Una aposta que contrasta, ha dit, amb la retirada de fons per part d’altres països, com ara els Estats Units, encara que sense citar-los expressament.
L’anunci s’ha produït en el marc de la IV Conferència Internacional de les Nacions Unides sobre Finançament per al Desenvolupament, que se celebra esta setmana a Sevilla. Davant del debat sobre l’augment de la despesa en defensa, Sánchez ha argumentat que la millor inversió és la que genera benestar, oportunitats i desenvolupament.
L'estratègia espanyola: "refugi, reforç i reforma"
El cap de l’executiu ha resumit la seua estratègia de cooperació amb tres “erres”: refugi, reforç i reforma. D’una banda, ha destacat que Espanya es convertirà en “un refugi institucional” amb la futura Casa de Nacions Unides a Madrid, que acollirà oficines d’agències de l’ONU, i amb l’obertura d’una seu del Banc Asiàtic de Desenvolupament al país. A més, ha anunciat que Espanya acollirà més cimeres internacionals i reforçarà la presència en organismes multilaterals.
Pel que fa al reforç, Sánchez ha garantit que Espanya complirà l’objectiu del 0,7% del PIB el 2030 i ha detallat algunes partides: 315 milions d’euros en salut global, 500 milions per a combatre el canvi climàtic i 725 milions per a drets humans i ajuda humanitària, entre 2025 i 2027. També s’ha compromés a comunicar les contribucions de manera plurianual i anticipar-les quan siga possible.
Davant del replegament d’uns, Espanya ofereix refugi; davant de les retallades, Espanya ofereix reforç, i davant del bloqueig, Espanya impulsa la reforma.
En matèria de reforma, ha proposat canvis en el sistema multilateral per a fer-lo més inclusiu i representatiu, amb veu per al sud global, la joventut i la societat civil. Per a això, Espanya proposa impulsar una plataforma de lideratge global per a renovar el multilateralisme, que encara que “imperfecte”, ha dit, és imprescindible.
Espanya i el Brasil impulsen una iniciativa mundial per a gravar els "superrics"’
En el marc de la mateixa conferència, Espanya i el Brasil han anunciat una iniciativa conjunta per a promoure en l'àmbit internacional una major tributació dels grans patrimonis, amb l’objectiu de frenar la desigualtat creixent. La proposta, batejada com “imposició efectiva als superrics”, parteix d’un compromís recollit en el Consens de Sevilla, avalat per 192 països.
La iniciativa pretén fomentar un sistema fiscal més progressiu i just, en què contribuïsquen més aquells que més tenen. Actualment, l'1% més ric del planeta acumula més riquesa que el 95% restant de la població mundial.
Espanya i el Brasil elaboraran un pla de treball en tres mesos i convocaran trobades periòdiques amb altres països, institucions i organitzacions de la societat civil. L’objectiu és sumar més estats a la proposta i compartir experiències sobre impostos a grans fortunes, per a avançar cap a una cooperació fiscal global efectiva.