Sánchez adverteix que alçar ara l'estat d'alarma seria un error absolut

Espanya declararà el dol oficial quan s'inicie la fase 1 i celebrarà un homenatge públic a les víctimes quan es donen les condicions.

Pedro Sánchez, durant la compareixença al Congrés
Pedro Sánchez, durant la compareixença al Congrés / À Punt NTC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres en el Congrés la idoneïtat de l'estat d'alarma com a mecanisme per a fer front a la pandèmia de coronavirus. Ha assegurat que en la gestió de la pandèmia “no hi ha encerts absoluts, però sí que pot haver-hi errors absoluts, i alçar l'estat d'alarma ara seria un error absolut, total i imperdonable”.

Sánchez compareix aquest dimecres al Congrés per a sol·licitar el suport de la cambra amb l'objectiu de prorrogar l'estat d'alarma per quarta vegada, durant quinze dies més, fins al 24 de maig. Ciutadans i el Partit Nacionalista Basc (PNB) ja han confirmat que hi votaran a favor, per la qual cosa es garanteix que la proposta tirarà avant.

Després de fer balanç de les mesures adoptades pels diferents departaments del seu executiu amb l'objectiu de fer front a la pandèmia de Covid-19, el líder de l'executiu ha justificat la necessitat d'una quarta pròrroga de l'estat d'alarma en el fet que aquest instrument, i les armes legals que implica, han permés detindre l'epidèmia. Les restriccions a la mobilitat ciutadana, que el govern espanyol reivindica com la manera més efectiva d'aturar el virus, només són possibles amb l'estat d'alarma en vigència, segons ha recordat Sánchez. “Es limiten els drets a la mobilitat i a la reunió per a garantir els de la salut pública i la vida”, ha afegit.

Quant a l'afecció econòmica de la pandèmia, el cap de l'executiu ha apuntat que caldran dos anys per a recuperar els nivells de riquesa nacional, i ha fet una crida a la resta de forces polítiques per a fer un parèntesi i col·laborar en la reconstrucció del país després de la Covid-19.

Cogovernança amb les autonomies

Pedro Sánchez ha defés en la seua intervenció el "paper protagonista" de les comunitats autònomes en el procediment de desescalada, que ha de ser "asimètrica". Per això, ha explicat, el govern espanyol ha establit un mecanisme de cogovernança amb els territoris.

Les comunitats autònomes hauran d'enviar les seues propostes sobre quines províncies o illes, o territori d'àmbit inferior han de canviar de fase, i quines mesures es preveuen implantar. Ha concretat que, per a poder canviar de fase en la desescalada, les autonomies hauran de poder instal·lar en cinc dies entre 1,5 i 2 llits en unitats de cures intensives (UCI) i entre 37 i 45 llits de pacients aguts per cada 10.000 habitants.

Dol oficial en la fase 1

El president del govern espanyol ha avançat en l'inici de la intervenció que es declararà el dol oficial al país tan bon punt com la majoria de les comunitats autònomes entren en la fase 1 de la desescalada, és a dir, el pròxim 11 de maig. A més, ha afegit que es farà un homenatge públic a les víctimes de la pandèmia quan Espanya entre en l'escenari de la nova normalitat i es donen les condicions de salut pública adequades. Segons ha confirmat, l'executiu treballa des de fa setmanes en aquest acte, que ja ha traslladat al cap de l'Estat, Felip VI.

La sessió del Congrés ha començat guardant un minut de silenci per totes les persones mortes a Espanya a causa del coronavirus. A continuació, Sánchez ha destacat que el país ha iniciat la desescalada amb l'esforç del personal sanitari i el sacrifici dels espanyols i espanyoles. Així, Sánchez ha manifestat el seu condol a totes aquelles persones que han perdut algun ésser estimat.

També ha aprofitat la intervenció per a fer una crida a la ciutadania "perquè extreme la responsabilitat". Segons les dades que ha faciltat, fins ara durant la crisi sanitària s'han imposat més de 700.000 denúncies per incomplir l'estat d'alarma i s'ha detingut quasi 7.000 persones. Tot i això, ha assenyalat que "el 99% de la població ha tingut un actuació modèlica".

També et pot interessar

stats