S’obri el termini per a registrar les candidatures al Congrés i al Senat

En les últimes generals es van presentar 1.174 llistes per al Congrés i el Senat, després que se n’anul·laren 48 de forces extraparlamentàries.

Imatge d’arxiu de les candidatures al Senat de les últimes eleccions generals
Imatge d’arxiu de les candidatures al Senat de les últimes eleccions generals / Europa Press

Els partits i les coalicions ja poden presentar, fins al dilluns 7 d’octubre, les candidatures al Congrés i al Senat per a les eleccions del 10 de novembre. Les formacions polítiques disposen d’un termini de cinc dies per a presentar les llistes en les diferents circumscripcions, que es publicaran en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el dimecres 9 d’octubre.

A partir d’aquesta última data, s’obri un breu termini per a revisar les llistes, corregir errors i estudiar els possibles recursos i impugnacions que s’hi puguen presentar. Un dels requisits que han de complir les candidatures és el respecte de l’anomenada democràcia paritària, que implica que no hi pot haver ni més del 60% ni menys del 40% de candidatures del mateix sexe en cada tram de cinc noms.

En el cas concret dels partits extraparlamentaris, aquests han d’adjuntar els avals que es requereixen –les signatures d’almenys el 0,1% del cens–. Aquest és el cas de Més País, el nou partit que lidera Íñigo Errejón, allà on no es presente amb una formació amb representació parlamentària. Això sí, com que es tracta d’una repetició de les eleccions, les forces sense representació parlamentària que ja van concórrer als comicis del 28 d’abril i vulguen tornar a presentar-se, no hauran de tornar a recollir signatures per a avalar les seues llistes.

El 15 d’octubre es tanquen les llistes

El dimarts 15 d’octubre es publicaran tots els candidats i candidates proclamats el dia abans per les juntes electorals provincials, una vegada revisades i corregides. En les eleccions generals del 28 d’abril es van presentar 1.174 llistes per al Congrés (579) i el Senat (595), després que se n’anul·laren 48 de forces extraparlamentàries que no complien els requisits que exigeix la llei electoral per a concórrer als comicis.

També et pot interessar

stats