Ruth Merino: "S'han acabat els ajustos injustos que obliguen els valencians a tindre uns serveis de pitjor qualitat"

La consellera d'Hisenda exigirà al govern espanyol aquest dilluns la relaxació del dèficit i que s'aborde la reforma del finançament autonòmic

Mazón i Merino s'han reunit aquest diumenge per a preparar el Consell de Política Fiscal i Financera
Mazón i Merino s'han reunit aquest diumenge per a preparar el Consell de Política Fiscal i Financera / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, s'han reunit aquest diumenge per a preparar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) convocat per a dilluns pel Ministeri d'Hisenda. Els dirigents valencians han manifestat la intenció de la Generalitat de negociar la limitació del dèficit i de posar l'accent en la reforma del finançament de les autonomies que deixa la Comunitat Valenciana com la més perjudicada amb el sistema actual.

El Ministeri d'Hisenda proposarà a autonomies establir l'objectiu de dèficit en el 0,1% per a l'any que ve, però el Consell va decidir establir en un 0,3% el dèficit dels pressupostos valencians, els quals ascendeixen enguany a 29.732 milions (un 4,5% més que el 2023). Aquesta diferència de 0,2% obligaria la Generalitat Valenciana a haver de retallar 260 milions d'euros de la planificació ja aprovada per al 2024, però Merino s'hi mostra contrària. En declaracions als mitjans després de la reunió d'aquest diumenge amb el president Mazón, ha manifestat la intenció del govern de la Generalitat de negar-se a ajustar més els comptes: "No ajustarem més la ciutadania valenciana, exigirem allò que ens correspon tenint en compte que som els pitjors finançats".

La consellera d'Hisenda ha argumentat que el govern central demana una exigència més gran a les comunitats que al finançament estatal: "No pot ser que el govern espanyol es quede amb un 2,9% de dèficit i a les comunitats autònomes ens exigisca un 0,1%". Merino ha destacat també la particularitat del cas valencià: "No es pot ajustar més, perquè precisament estem ajustats injustament molt més que la resta de ciutadans espanyols en termes d'equitat", i, a més, ha afegit respecte a l'infrafinançament valencià: "S'han acabat els ajustos injustos que obliguen la ciutadania valenciana a tindre uns serveis de pitjor qualitat que a la resta d'Espanya".

Un Consell de Política Fiscal i Financera controvertit

La reunió entre la ministra d'Hisenda Maria Jesús Montero i els consellers autonòmics homòlegs té com a objectiu principal aprovar la nova senda de dèficit que tindran les comunitats autònomes amb la vista posada en els pressupostos generals de l'Estat del 2024, una reunió que, segons assenyala Merino, arriba tard i de la que reprova "les formes i el contingut". Ha criticat l'absència al CPFF de la consellera catalana d'Hisenda, que considera que "demostra que aquesta convocatòria és un mer tràmit que necessita el govern d'Espanya per a seguir l'agenda de Catalunya i complir amb els acords que han signat indignament amb els partits nacionalistes".

La consellera d'Hisenda també ha lamentat que la reunió de dilluns no incloga el debat sobre la reforma del finançament i que només es podrà tractar el tema en el torn obert de paraules, una finestra que la representació valenciana està disposada a aprofitar. Per la seua banda, el president Mazón també ha destacat la importància del canvi d'"un sistema de privilegis absoluts", el qual cal reformular perquè "no hi haja vencedors ni vençuts" i, ha afegit no es pot negociar "en l'habitació obscura del separatisme català".

El PSPV reclama la condonació del deute històric

En la vespra del Consell de Política Fiscal i Financera, també el PSPV s'ha pronunciat per a demanar-li a Mazón que "s'oblide de partidismes i reclame per totes les vies possibles la condonació del deute històric". El portaveu d'Hisenda a les Corts, José Muñoz, ha posat en dubte si el president defendrà aquest objectiu en el CPFF de dilluns, argumentant que Mazón no té marge de decisió pròpia: "D'una banda, té Ayuso que està en contra de la condonació del deute i, d'altra banda, als seus socis que directament estan en contra de les autonomies".

També et pot interessar

stats