Ruth Merino: "La competència fiscal entre autonomies és sana i ha d'existir"

El PSPV alerta de la pèrdua de 920 milions per la rebaixa fiscal del Consell a les rendes altes i del risc de desaprofitar milions en fons europeus per motius ideològics

La portaveu del govern valencià i consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino
La portaveu del govern valencià i consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino / À Punt NTC

La síndica portaveu, Ruth Merino, ha reivindicat la política fiscal del Consell contra les acusacions del PSPV, que ha advertit que les arques valencianes perdran 920 milions en la legislatura per la supressió de l'impost de donacions i successions, i ha alertat que la posició ideològica del govern valencià pot posar en risc la recepció de quantiosos fons europeus.

Merino ha defés la rebaixa com un projecte de legislatura, que s'acompanyarà d'altres mesures que, al seu parer, dinamitzaran l'economia i que "pot ser" asseguraran més recaptació. "La Comunitat Valenciana era un infern fiscal i ara la convertirem en una comunitat atractiva per a la inversió", ha dit en la roda de premsa posterior al ple del Consell.

La també consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública ha defés que la rebaixa impositiva no s'hauria de penalitzar en una futura reforma del model de finançament. "La competència fiscal entre comunitats autònomes és sana i ha d'existir, és una prerrogativa de l'estat autonòmic. Hem de competir per a fer competitives les autonomies i no penalitzar a qui abaixe impostos", ha raonat durant la compareixença. Un argumentari en línia amb els plantejaments que des de la Comunitat de Madrid defén la popular Isabel Díaz Ayuso i que el Botànic va criticar la legislatura anterior amb acusacions de "dúmping fiscal".

El PSPV denuncia "una agenda oculta" de "regressió fiscal"

On el Consell veu un revulsiu per a la inversió, el PSPV interpreta una "regressió fiscal" i l'evidència d'una "agenda oculta" per a beneficiar les rendes altes a costa dels serveis públics i contra les necessitats de la majoria de la població. Aracadi España ha subratllat que mentre la rebaixa de l'impost de successions [de 231 milions en un any complet] beneficiarà 20.000 famílies, s'ha incrementat el cànon de l'aigua en dos milions de llars, amb un cost de 7,6 milions.

"Fan un forat de 924 milions i l'intenten dissimular amb un estalvi de 20 milions en càrrecs públics. Que no amaguen la seua política, que no busquen culpables i clarifiquen la seua posició, com fan altres presidents autonòmics que no tenen complexos, com la senyora Díaz Ayuso. Fan el mateix que les polítiques ultres a la Comunitat de Madrid", ha dit España, que ha recordat l'advertència del Comité Econòmic i Social sobre l'efecte de la minva d'ingressos en el sosteniment dels serveis públics.

Fons europeus en risc

El socialista també ha acusat el Consell de posar en risc part dels 2.800 milions d'euros en fons europeus a què Brussel·les es va comprometre durantel Botànic. Merino ha admés un problema amb la justificació de partides per valor de 1.700 milions, "que estan pendents d'executar i correm el risc de retornar" si no es justifiquen abans del 31 de desembre. La portaveu de Consell, però, ha atribuït el problema "a la falta de diligència en la gestió" de l'anterior executiu, per a la qual assegura que ja s'han posat mitjans "per a no perdre aquest tipus d'oportunitats".

Tanmateix, Arcadi España considera que el problema està en el Consell, a què acusen de no saber gestionar la partida negociada pel Botànic, i ha instat el govern valencià a buscar solucions en lloc de buscar culpables. "Tenen un problema més que de gestió, ideològic. Molts dels fons, com els Next Generation, estan destinats al canvi climàtic o, per exemple, per a reforçar infraestructures de la sanitat pública, coses que no comparteixen membres del govern de la Generalitat", ha dit el socialista.

Merino li ha contestat subratllant el compromís del govern valencià contra el canvi climàtic i destacant la unitat d'acció del Consell, malgrat la diferència de pronunciaments des de PP i Vox. Segons la portaveu, el fet és que l'executiu "vol agilitzar l'execució [dels programes] per a no perdre un euro".

Declaració institucional de solidaritat amb el poble israelià

En l'inici de la seua compareixença, la portaveu ha llegit una declaració institucional del Consell, en què ha ratificat "la més profunda solidaritat i suport al poble israelià després de l'atemptat terrorista perpetrat per Hamas" i ha manifestat "preocupació pel segrest de civils".

El pronunciament, que no fa menció expressa del poble palestí, condemna "qualsevol acció que recaiga sobre les poblacions civils afectades" i insta les parts i la comunitat internacional a activar "les vies de diàleg per a una pau necessària, desitjada i duradora".

També et pot interessar

stats