Rosa Pérez Garijo (EUPV): "No aprenem. Sempre juguem amb una esquerra molt depredadora, que creu que es pot menjar el del costat"

La candidata a la reelecció com a coordinadora d'Esquerra Unida, reivindica l'aportació "imprescindible" que la formació representa des de "l'esquerra transformadora" per a traslladar les demandes del carrer a les Corts

La coordinadora d'EUPV i candidata a la reelecció, Rosa Pérez Garijo / À Punt NTC

"Tornar a il·lusionar i fer veure a la ciutadania la importància d'una formació com Esquerra Unida del País Valencià" un partit que "sap dur les reivindicacions del carrer a les institucions". Amb aquesta carta de presentació concorre Rosa Pérez Garijo a la reelecció com a coordinadora del partit, que ostenta des de 2018. Competirà amb el regidor del Campello (l'Alacantí) Pedro Mario Pardo.

La candidata ha explicat en Les notícies del matí que "l'esquerra transformadora" que representa EUPV és "imprescindible" per a la Comunitat Valenciana i que cal "enfortir l'organització" en un moment "tan dur, pel govern de PP i Vox".

Mirant al passat, s'ha mostrat satisfeta per les polítiques que va implementar des de la Conselleria de Participació i Transparència. Tanmateix, ha admés que va trobar a faltar "més ambició" en els governs del Botànic, que considera que va pecar de contenció, en contrast amb una "dreta i extrema dreta que no té complexos de fer canvis de gran importància política" i disfressar la seua "orientació ideològica".

Pérez Garijo —que ha passat de defendre una conselleria a veure com el partit quedava fora de la Generalitat i les Corts en les eleccions del 28 de maig— ha destacat la supervivència de les sigles en el teixit municipal i la presència en el govern de coalició de PSOE i Sumar a través del diputat de Gandia Nahuel González. D'ell ha destacat l'experiència amb la nova secretària general del PSPV, Diana Morant, amb qui ja va compartir govern a l'Ajuntament de la Safor. "Ja saben governar conjuntament", ha subratllat la coordinadora d'EUPV, projectant la mirada cap a un futur en què l'esquerra torne a tindre opcions de recuperar la Generalitat.

Ens agradaria tindre més força al Congrés. No estem contents amb alguns resultats de la coalició amb el PSOE

La coordinadora d'EUPV s'ha mostrat insatisfeta amb l'acció de Sumar i la relació amb el PSOE. Ha admés que li agradaria tindre "més força" al Congrés i que discrepa d'alguns resultats de l'aliança amb els socialistes. "No estem contents amb algunes coses, com l'ampliació del port. És molt mala notícia", ha subratllat Pérez Garijo, que també ha mencionat el veto a la recuperació del dret civil valencià i la falta d'avanços sobre l'infrafinançament.

Els espais de confluència, com Sumar, no poden funcionar si les forces que en formen part no se senten escoltades i respectades

Lamenta també les tensions en la plataforma liderada per Yolanda Díaz, que han desembocat en l'eixida de Podem. En la seua opinió, "els espais de confluència no poden funcionar si les forces que en formen part no se senten escoltades i respectades, perquè, si no, es crea una desafecció que té els efectes contraris". "El problema de l'esquerra en aquest país i a l'Estat és que sempre juguem en una esquerra que és molt depredadora i que creu que es pot menjar el del costat i no aprenem. La qüestió no és menjar-se'l i pensar que si cau ocuparà el seu espai, sinó treballar de forma col·laborativa i sumar forces", ha explicat.

En aquest sentit, considera que Sumar està encara en procés de construcció d'un "espai de decisió democràtic" que consolide "un front ample de partits" que done "visibilitat a tots", unes manques que atribueix al naixement accelerat de la plataforma, per la convocatòria electoral del 23 de juliol. Però, adverteix que "si no es treballa d'aquesta manera col·laborativa, amb respecte i visibilitat, estarà en joc que l'esquerra transformadora no tinga espai, com ha passat a Itàlia".

També et pot interessar

stats