Robles compareix en el Congrés en plena polèmica pels casos d'espionatge amb Pegasus

ERC n'ha demanat la dimissió i la ministra insisteix que alguns "hauran de callar" quan se sàpiga tot

MARGARITA ROBLES
Imatge d'arxiu de la ministra de Defensa, Margarita Robles / Agències

La ministra de Defensa, Margarita Robles, compareix aquest dimecres en el Congrés dels Diputats enmig de la polèmica pels presumptes casos d'espionatge amb el programa Pegasus, tant a ella mateixa i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com a líders independentistes.

Robles té previst comparéixer davant la comissió de defensa de la cambra baixa per a donar compte de la nova estratègia de la Unió Europea i els seus efectes sobre la projecció de les forces armades en les missions internacionals.

No obstant això, els grups parlamentaris no deixaran passar l'ocasió per a intentar que la ministra done comptes dels presumptes casos d'espionatge i l'actuació que ha tingut el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), dependent del Ministeri de Defensa.

De fet, el mateix executiu va ser el que va assenyalar la compareixença de Robles com l'oportunitat per a donar explicacions quan va eixir a la llum l'espionatge a més de 60 dirigents independentistes; encara que això va ser abans que el ministre de Presidència, Félix Bolaños, viatjara d'urgència a Barcelona per a reunir-se amb la Generalitat de Catalunya, i també abans que revelara que Sánchez i Robles també van ser espiats amb Pegasus.

Grups parlamentaris demanen responsabilitats

El portaveu d'Unides Podem en el Congrés, Pablo Echenique, ha demanat responsabilitats per l’escàndol. I encara que ha evitat dir "noms propis", ha afegit que és "evident" que un possible àmbit siga el del CNI.

Per la seua banda, ERC ha qualificat "d’insostenible" la situació de la ministra i de la directora del CNI, Paz Esteban, qui compareixerà dijous en la comissió de secrets oficials del Congrés per a informar de la investigació interna sobre el suposat espionatge a polítics independentistes.

A més, la Junta de Portaveus ha aprovat la petició dels partits independentistes, juntament amb Més País i Compromís, perquè el president del govern espanyol comparega en el ple del Congrés pel cas de l'espionatge.

El que no ha tirat endavant ha sigut la comissió d'investigació registrada amb la firma d'ERC, Junts, PDeCAT, Bildu i la CUP, partits directament afectats, així com altres aliats parlamentaris de l'executiu de coalició, com PNB, Més País-Equo i Compromís, i també el BNG.

També et pot interessar

stats