Ricardo Costa: "El Bigotes treballava amb el partit i el govern perquè Camps ho havia decidit"

L'exsecretari general del PP valencià es ratifica en la seua versió, que assenyala l'expresident de la Generalitat com l'home que va decidir contractar amb Gürtel a la Comunitat Valenciana

L'exsecretari general del PP, Ricardo Costa, respon per viodeconferència a la fiscal de l'Audiència Nacional / À Punt NTC

L'exsecretari general del PP de la Comunitat Valenciana, Ricardo Costa, ha responsabilitzat l'expresident de la Generalitat Francisco Camps de la contractació amb Orange Market, la branca valenciana de Gürtel. "Tinc constància per Álvaro Pérez (el Bigotes) i per altres persones, que treballaven amb el partit i el govern valencià perquè el president ho havia decidit", ha explicat Costa aquest dimarts en una declaració com a testimoni per videoconferència a l'Audiència Nacional.

En la causa es jutgen les adjudicacions de l'administració amb Gürtel, entre altres la de l'expositor de Fitur el 2009. La Fiscalia acusa Camps de donar les instruccions. Per això, demana per a ell dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació.

Costa ha detallat que l'estiu del 2003, després d'organitzar l'acte per a la candidatura de Camps, el mateix Pérez li va avançar que "se'n venia a València" i que "anava a treballar ací perquè li ho havia demanat el president". A partir d'aquell moment –ha recordat– l'excap del Consell va forjar una relació molt estreta, personal i professional amb el Bigotes. "Açò m'agradaria que ho fera Álvaro", ha recordat que comentava amb freqüència Camps, que ha assegurat que traslladava directament a Pérez algunes de les decisions sobre els esdeveniments que organitzava Orange Market.

Entre el Bigotes i Camps –ha dit– la relació d'amistat era "palpable". Dinaven junts i les famílies quedaven a les cases particulars, fins al punt de ser Pérez qui va presentar a Costa la dona de l'expresident, Isabel Bas, a la seua farmàcia. Costa va acompanyar Camps a la boda del Bigotes, que també els va convidar a la comunió d'un fill, però l'expresident –ha recordat– va trencar la relació a partir dels escorcolls sobre Gürtel. L'amistat, que va desmentir l'excap del Consell durant la declaració judicial, l'ha reafirmada Costa. "Una boda és una boda. Camps va estar a la mateixa taula que jo amb Pérez i era un esdeveniment personal", ha manifestat.

L'exresponsable del PPCV s'ha ratificat en les declaracions que va fer durant la investigació judicial, que naix en part de la seua confessió en la causa pel finançament irregular de les campanyes electorals del PP del 2007 i el 2008 a través d'Orange Market, una decisió de què va responsabilitzar Camps i també l'expresident de les Corts Juan Cotino. Costa, que va ser condemnat a quatre anys de presó, finalment substituïts per una multa, va decidir col·laborar amb la justícia, segons ha recordat "després d'una reflexió familiar" sobre el seu futur.

Camps sabia que Orange Market feia els estands de Fitur. No tinc cap dubte. Així m'ho va traslladar Álvaro Pérez

Camps sabia que Orange Market feia els estands de Fitur? "No tinc cap dubte", ha respost a la Fiscalia. "Ho he vist en els menjars que s'organitzaven, on estaven Pérez i Camps. Es parlava com estava organitzat Fitur. I així m'ho traslladava Pérez", ha manifestat. Pel que fa a les ordes per a contractar l'estand, element clau en aquesta peça de Gürtel, ha recordat que, a punt d'ingressar al centre penitenciari, l'exconsellera de Turisme Milagrosa Martínez li va manifestar que "mentre uns estaven a la universitat, altres a qui els havien fet signar les coses anaven a la presó". Costa ha dit que va entendre que es referia a Camps.

No obstant això Martínez, sentenciada a nou anys de reclusió, ha declarat abans que Costa una realitat diferent. A preguntes de la Fiscalia ha derivat la responsabilitat de l'adjudicació a Orange Market en "els tècnics" i ha negat haver rebut cap instrucció. "L'única directriu que em va donar el president va ser potencial el turisme de la Comunitat Valenciana", ha declarat.

Per contra, Costa ha manifestat que Camps departia habitualment amb Pérez al Palau de la Generalitat, fins i tot sobre projectes que encara no s'havien materialitzat, dels quals n'ha mencionat dos, la Volvo Ocean Race i l'Open de Tenis. A pesar de formar part d'una empresa externa, el Bigotes estava present en les reunions de presidència i el partit com un membre més de l'estructura. "Totes les reunions, es parlara del partit o d'un de govern a nivell organitzatiu, se celebraven al Palau de la Generalitat", ha manifestat l'exdiputat popular, que ha matisat que en aquelles trobades es parlava de l'organització i no de l'adjudicació.

La confusió entre la línia personal i les responsabilitats com a càrrec públic que ha dibuixat Costa en la declaració, contradiuen per complet la versió de Camps, que en la declaració judicial va descafeïnar la relació personal amb el Bigotes i va negar expressament tota reunió amb ell al Palau de la Generalitat. "En diverses ocasions, Pérez, Camps i jo a soles hem parlat de treball, celebrant que alguna cosa havia anat bé" [...] He estat prenent sàndwitxs amb ells al Palau i ells parlaven de reunions familiars (de les famílies de Camps i Pérez); normal, donada la relació que tenien" [...] Una de les reunions personals la recorde al Saló Daurat del Palau", ha dit Costa, contradient l'excap del Consell. L'exdiputat popular ha recordat com l'expresident va marcar distància amb el Bigotes quan es va començar a destapar la trama Gürtel. De sobte Pérez va deixar de ser "amiguito del alma" i Camps va ordenar a Costa que no rebutjara la invitació a la comunió d'un fill de Pérez. "No hi aniré. I tu, tampoc", ha rememorat.

Camps em va dir, de manera succinta i breu que (la facturació falsa) era l'única manera de pagar el deute a Orange Market

L'exsecretari general del PPCV també ha insistit en l'acusació que l'expresident era coneixedor del finançament il·legal del partit mitjançant pagaments d'empresaris en efectiu i l'emissió de factures falses. Així, ha recordat la reunió amb Álvaro Pérez i el número dos de Gürtel, Pablo Crespo, pels deutes del partit amb Orange Market, durant la qual va telefonar a Camps. "Li vaig dir que hi havia discrepàncies, que sobre el tema d'emissió factures no anava a participar [...] El president em va dir de manera succinta i breu que li havien dit que era l'única manera de pagar el deute, i que havien de parlar amb (l'exvicepresident Vicente) Rambla", ha declarat.

Tanmateix, ha negat conéixer si la contractació amb Orange Market es va fer per a finançar el deute pendent del PP amb Gürtel. "No em consta", ha explicat. I també ha aclarit, a preguntes de la defensa de Camps, que no va ser testimoni "de manera directa" d'ordes de l'expresident per a contractar amb Gürtel. Això és el que ell dedueix que passava, pel que veia i pel que li contava el mateix Pérez. Amb ell també tenia una relació d'amistat. I respecte de la resta d'imputats ha sentenciat: "No tinc dubte que feien allò que els deien els seus caps".

El procés vigent a l'Audiència Nacional jutja l'expresident Camps i una vintena d'acusats per adjudicacions presumptament irregulars a la trama Gürtel a la Comunitat Valenciana. L'excap del Consell entre el 2003 i el 2011 està acusat de prevaricació administrativa i frau per la presumpta adjudicació del muntatge de l'expositor de Fitur el 2009, per 366.529 euros. El ministeri públic acusa Camps de donar les instruccions i demana per a ell dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació.

També et pot interessar

stats