Ribera assegura que està garantit el proveïment d'aigua per a ús humà

La ministra ha explicat que conques més afectades són la del Guadalquivir i, potencialment, les de Guadiana, Segura i les conques interiors de Catalunya

Teresa Ribera aquest dijous
Teresa Ribera aquest dijous / Fernando Villar (Efe)

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que el proveïment d'aigua per a ús humà està assegurat, encara que ha demanat a tots els ciutadans fer un ús eficient d'aquest bé "escàs", davant la situació de sequera que travessa el país.

En roda de premsa posterior a la Conferència Sectorial sobre Repte Demogràfic, Ribera ha explicat que, hui dia, les conques més afectades són la del Guadalquivir i, potencialment, les de Guadiana, Segura i les conques interiors de Catalunya, de les quals, "evidentment", fan un seguiment rutinari per a veure la seua evolució.

En relació amb totes elles, combinant la informació meteorològica i les prediccions estacionals amb les estimacions d'aigua embassada i la gestió que està fent des de cadascuna de les confederacions, les estimacions apunten al fet que "és possible garantir el proveïment dels grans nuclis de població".

"No es descarten tensions en xicotets nuclis de població aïllats"

Per contra, ha reconegut que "no és descartable que puga haver-hi tensions en xicotets nuclis de població aïllats i, evidentment, les confederacions han d'assumir la possibilitat d'acompanyar aquest proveïment amb mesures addicionals".

L'emergència climàtica posa de manifest la necessitat "d'incrementar la dessalació i reciclatge d'aigua i de fer transvasaments "quan siga possible fer-los i respectant el conjunt d'elements d'interés general".

En la seua opinió, és important entendre que aquests escenaris de sequera prolongada són cada vegada més una amenaça real per al nostre territori, situat en una zona de transició climàtica, i que una bona gestió redueix de manera significativa l'afecció.

No veu viable repartir la gestió de l'Ebre

Respecte a les declaracions del president de la Generalitat catalana, Pere Aragonès, en les quals deixava la porta oberta a "assumir més responsabilitat" sobre les zones hidrogràfiques gestionades per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), en les quals ara no tenen competències, Ribera ha assenyalat que no és possible fragmentar conques que discorren per més d'una autonomia.

La ministra ha defensat l'actual model competencial amb conques hidrogràfiques i ha subratllat que aquelles que abasten més d'una comunitat autònoma són competències de l'Estat i no és possible fraccionar-les.

També et pot interessar

stats