Regants i polítics escenifiquen la unitat contra la retallada del Tajo-Segura amb una manifestació a Alacant

Els productors agrícoles i les diferents formacions coincideixen en una nova crida al diàleg al govern espanyol amb l'absència de Ximo Puig com a únic front de discrepància entre les parts

Regants i polítics escenifiquen la unitat contra la retallada del Tajo-Segura amb una manifestació a Alacant / À Punt NTC

Més d'un miler de regants del Tajo-Segura han clamat a Alacant contra la retallada de cabals del transvasament Tajo-Segura en una protesta amb nombrosa presència de polítics de totes les formacions en què les associacions de productors agrícoles i els partits han volgut traslladar una imatge d'unitat contra la decisió, encara pendent d'aprovar en Consell de Ministres, de restar 105 hectòmetres cúbics anuals a efectes de cabal ecològic. "Sense aigua en el Llevant, desert i desocupació" i "Retallades del transvasament = atur" són algunes de les pancartes que s'han pogut llegir en la protesta, durant la qual s'han regalat huit tones de taronja en protesta contra l'anunci de llevar aportacions del Tajo. L'han convocada l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) d'Alacant, el Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura (SCRATS), les comunitats de regants (agrupades sota Regs de Llevant Marge Dret, Regs de Llevant Marge Esquerre i la Junta Central d'Usuaris del Vinalopó).

"Sense el transvasament no podem sobreviure. La dessalinització pot ser un complement però no l'alternativa. És altament contaminant, gran consumidora d'energia i emissora de CO₂, i té un preu que els agricultors no podem pagar", ha advertit José Vicente Andreu, el president d'Asaja-Alacant, que ha llançat un SOS pel futur del camp llevantí, xifrant en més de 8.000 els llocs de treballs en risc a la província d'Alacant.

"No té cap justificació rebaixar els cabals basant-se en unes pretensions ambientals que no existeixen; la qualitat ambiental del Tajo no depén del transvasament. El problema que té és la mala o nul·la depuració de l'aigua que ve de Madrid", ha advertit el portaveu agrari.

"Estem tots units per a reclamar justícia i criteris tècnics en la planificació hidrològica d'aquest país; no podem assumir que per capritxos de García Page [el president de Castella-la Manxa] vagen milers de persones a l'atur [...] el canvi climàtic existeix a tot Espanya no només en quatre trams del Tajo", ha reclamat al seu torn el cap del sindicat central de regants del Tajo-Segura Lucas Jiménez. Ha advertit que els regants jugaran el partit "fins a l'últim minut" i posaran "noms i cognoms" als responsables de la decisió, que consideren estrictament política, en cas de concretar-se.

"L'aigua no és igualment beneficiosa a tot el territori on li traiem partit és ací, al sud-est espanyol, per les condicions climàtiques que tenim i és una llàstima que per una decisió política i econòmica perdem aquesta oportunitat"; ha lamentat el també portaveu d'Asaja Ramon Espinar, per a assenyalar directament el president de la Generalitat, Ximo Puig, que es pose a l'altura de la reivindicació que ha fet el president de Castella-la Manxa, que ha fet un treball extraordinari per a carregar-se el transvasament". "Necessitem que els polítics ens donen suport amb contundència i que siguen decisius, perquè estem perdent-ho tot", ha lamentat.

Mollà: "El Consell serà contundent; si no recapaciten acabarem en els tribunals"

Des d'un acte a València, on presentava la nova línia de tramvia cap a Natzaret, el cap del Consell ha insistit en la defensa del transvasament perquè "els regants tinguen aigua per a sempre i de qualitat” i ha recordat les al·legacions tècniques que la Generalitat ha presentat contra la proposta del Consell de l'Aigua per retallar les aportacions. Puig ha reivindicat una solució a través de "l'argumentació i el diàleg" i s'ha desmarcat de noves guerres de l'aigua, com les que en el passat va impulsar el PP, que segons ha dit "van ser un “desastre” per als regants “perquè no es va avançar en res".

El Consell ha estat present en la manifestació a través de la nova consellera d'Innovació, Josefina Bueno, i de la titular d'Agricultura, Mireia Mollà, qui estima que encara hi ha marge de negociació i per això ha instat la ministra de Transició Ecològica i el govern de l'Estat "a escoltar i seure a dialogar com estan fent en situacions difícils que afecten altres territoris". No obstant això, ha advertit que el govern valencià serà "contundent" i que si no recapaciten "acabarem en els tribunals".

Barceló defén el suport "unànime, incondicional i irrenunciable" del PSPV i el Botànic

La nova síndica de les Corts pel PSPV, Ana Barceló, ha traslladat el suport "unànime, incondicional i irrenunciable" del Consell, els partits del Botànic i els socialistes valencians al transvasament que assegura que defendrà "amb dents i ungles". Ha instat Barceló a unir forces construint un front comú en defensa del transvasament contra el qual, cal recordar, ha trobat la principal oposició al govern socialista de Castella-la Manxa i qüestionen destacats membres de l'executiu central, com les ministres portaveu i la de Transició Ecològica.

Crítiques del PP per l'absència de Ximo Puig

Tot i les crides a la unitat, l'absència de Puig en la manifestació ha sigut qüestionada pel president de Múrcia, Fernando López Miras, i el del PP valencià i president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón. "No estan tots els que caldria, és cert; n'hi ha alguns que només apareixen en les manifestacions quan governa el PP, els trobem a faltar, però mantenim la mà estesa pel futur de la regió", ha dit López Miras en una referència vetlada al cap del Consell. "No estan tots el que haurien d'estar, que tant de bo estigueren" ha dit Mazón, que ha demanat als socialistes valencians i específicament a Puig "perdre la por", "enfrontar-se al seu partit, si cal" i "defendre amb el cap ben alt l'aigua que necessita la nostra terra".

Mazón (PP) contra "la guerra de l'aigua del PSOE": "Hi ha aigua per a tots"

"Aquesta no és una manifestació contra ningú. A Espanya no falta aigua, n'hi ha per a tots", ha explicat Mazón, que ha instat el govern central al diàleg amb els regants i les autonomies afectades "perquè la guerra de l'aigua a què està sotmetent el PSOE Espanya no té cap futur, ni amb mentides, ni amb demagògies ni amb càlculs electorals". "Abans o després haurem de seure per al diàleg", ha insistit Mazón acompanyat de crits d'aigua, aigua i aigua.

El president de Múrcia: "La retallada és inadmissible i només per motius polítics"

"Farem tots els passos polítics, administratius i judicials per a evitar la fi del transvasament; la voluntat és arribar a acords, però si no ens tindran enfront", ha advertit al seu torn el president de Múrcia que considera "inadmissible que el govern espanyol estiga plantejant-se tancar el Tajo-Segura i tirar al carrer les 15.000 famílies que viuen del transvasament en una regió que produeix el 70% de les fruites i hortalisses que s'exporten a Europa, simplement per qüestions polítiques, sense criteris tècnics".

Merino (Cs): "El bipartidisme ens ha portat a aquesta situació"

Diàleg i consens han sigut també les reivindicacions de la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, que també ha assistit a la protesta, el mateix que Ana Vega, de Vox. Merino, que ha reclamat un gran pacte estatal per l'aigua, ha culpat de la situació actual el bipartidisme, acusant el PP i el PSOE, que en les respectives etapes de govern no han resolt el problema.

També et pot interessar

stats