Reaccions polítiques a la dimissió de Rodríguez com a president de la Diputació

PP i Ciutadans consideren insuficent la dimissió, mentre que el PSPV i Compomís la consideren correcta.

Reaccions polítiques a la dimissió de Rodríguez com a president de la Diputació
Reaccions polítiques a la dimissió de Rodríguez com a president de la Diputació

La dimisió de Jorge Rodríguez com a president de la Diputació de València després de la seua detenció dins de l'operació Alqueria ha generat una allau de reaccions en tots els partits polítics. Rodríguez ha explicat que deixa el càrrec “amb la consciència tranquil·la” i segur de la seua innocència.  

El PSPV assegura que s’han assumit responsabilitats polítiques

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha manifestat que creu que Jorge Rodríguez ha pres “la decisió correcta”, en l'àmbit de la Diputació, “on s'ha generat l'espai per a assumir la responsabilitat política" davant de “l'alarma social" que ha generat l'operació Alqueria. 

"S'han pogut produir errors i s'assumeix la responsabilitat política", ha apuntat. Segons Puig, "és fonamental defensar la credibilitat de la política, i per això, desgraciadament, a vegades cal prendre decisions molt dures".

Així mateix, ha aprofitat per a agrair-li el treball que ha fet en els últims tres anys al capdavant de la corporació provincial que, segons ha ressaltat, ha estat "al costat dels ajuntaments" i ha dut a terme "projectes molt importants". Per a Puig “s’ha avançat”, ja que “s'ha acabat amb l'arbitrarietat, amb l’amiguisme des de la perspectiva municipal i amb el clientelisme”.

Quant al fet que Rodríguez es mantinga en l'alcaldia d'Ontinyent --encara que ha delegat les funcions durant el temps necessari per a preparar la seua defensa--, Puig ha destacat que "on hi ha una clara determinació del que són les responsabilitats polítiques és en la Diputació. Al marge d'ací, l'alcalde d'Ontinyent prendrà les seues decisions i ell és qui ha de saber valorar políticament quines han de ser la mesures", ha sentenciat.

En qualsevol cas, el secretari general del PSPV ha assegurat que des del partit s'han pres les decisions "amb contundència, amb sentit de la responsabilitat i de la lleialtat democràtica”. "En aquest moment allò fonamental és la credibilitat de les institucions", ha sentenciat.

El PP qualifica com a “insuficient” la dimissió

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha afirmat després de conéixer la dimissió de Rodríguez com a president de la Diputació de València que "se’n van per presumpta corrupció els que venien a alçar la hipoteca reputacional".

A més, ha qualificat com a "insuficient" aquest cessament i ha exigit a Puig que explique "per què s'assumeixen responsabilitats polítiques en la Diputació i no en l'Ajuntament d'Ontinyent", d'on Rodríguez n’és l’alcalde.

Així mateix, ha demanat "que es pose fi a la situació d'interinitat" i ha criticat el cap del Consell per la gestió de la crisi. "Véiem com la setmana passada Puig, que va reaccionar de vesprada, demanava prudència i, només quan Ábalos va donar la instrucció que Rodríguez no podia continuar sent president, és quan se’l va cessar i se’l va suspendre de militància".

"Jo vaig haver d'informar minut a minut sobre quina era la situació de Francisco Camps o d'Eduardo Zaplana i de tants implicats en presumptes casos de corrupció sobre la situació del partit”, ha subratllat.

Ciutadans lamenta "el model de corrupció” del bipartidisme 

La síndica de Ciutadans a les Corts, Mari Carmen Sánchez, ha assegurat que "la dimissió a terminis de Rodríguez com a president de la Diputació de València és insuficient" i ha avançat que el seu partit impulsarà "totes les mesures necessàries per a exigir que deixe de manera immediata també l'alcaldia d'Ontinyent".

"Si Rodríguez no és apte per a dirigir la Diputació de València, ni per a continuar sent afiliat del PSPV, entenem que tampoc ho és per a continuar sent l'alcalde d'Ontinyent", ha afirmat Sánchez, alhora que ha enlletgit que "una persona detinguda i acusada de malversació i prevaricació siga rebut entre aplaudiments i ovacions".

En aquest sentit, la portaveu parlamentària de Ciutadans ha afirmat que el PSPV "està vivint una setmana negra, ja que al cas Alqueria cal afegir que l'Agència Tributària haja confirmat el finançament irregular del PSPV", en al·lusió a la informació que publica aquest dilluns. 

"Aquesta nova garrotada demostra que el PP i el PSPV estan en el mateix nivell de corrupció i que no hi ha corrupció bona i corrupció dolenta", ha afegit; i ha lamentat que "el bipartidisme està assentat en un model de corrupció que els valencians no mereixem".

Compromís considera “correcta” la dimissió

El portaveu de Compromís en les Corts, Fran Ferri, ha assenyalat que la seua formació considera "correcta" la decisió de Rodríguez de dimitir de la presidència de la Diputació de València.

Ferri ha assegurat que el més important per a Compromís és que la Diputació "continue treballant en la línia que ha mantingut fins ara, que ha sigut la d’objectivar el repartiment dels recursos" de la corporació, "i que continue amb normalitat".

"No coneixem què hi ha darrere d'aquest secret de sumari i, per tant, és difícil opinar sobre una qüestió de la qual encara hi ha molt poca informació. Quan tinguem mes informació prendrem decisions", ha afegit.

Podem reclama que s’estudie el paper de les diputacions

El secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha reclamat que la nova presidència de la Diputació de València dissolga l'empresa pública Divalterra, respectant els drets laborals dels treballadors, i que s'estudie el paper de les diputacions en el nou model local de la Comunitat Valenciana.

Per a Estañ, que Rodríguez continuara en el càrrec "llançava un discurs de certa tebiesa amb la corrupció". Alhora, ha alertat que dimitir com a president de la Diputació i continuar com a alcalde d'Ontinyent "és incoherent", perquè si s'entén que algú no està èticament "legitimat per a gestionar els recursos públics, no ho està ni per a la Diputació ni per a un ajuntament".

Per això, ha instat el PSPV a "forçar" la dimissió de Rodríguez en l'alcaldia d'Ontinyent, i ha destacat que, les vegades que els socialistes han "dubtat en açò, com en el cas d'Alacant, les conseqüències sempre han sigut molt pitjors".

També et pot interessar

stats