Puigdemont reclama al PSOE "fets comprovables" abans de "comprometre" els vots de Junts

Els set diputats independentistes són decisius per a decantar la balança a dreta o esquerra en el Congrés

Carles Puigdemont al Palau de Justícia de Brussel·les
Carles Puigdemont al Palau de Justícia de Brussel·les / À Punt NTC

L'expresident de la Generalitat catalana Carles Puigdemont ha reclamat aquest dimecres al PSOE "fets comprovables" abans de "comprometre" els vots de Junts —partit que lidera— tant "en acords per a la mesa" com d'altres "de més calat, com seria el de la investidura". "La mesa del Congrés, per a nosaltres, no va de tindre un càrrec dins, ni tampoc va de la investidura. No podem avançar nacionalment a base de promeses formulades per qui sempre les incompleix", ha advertit en un missatge publicat en la xarxa social X, antic Twitter.

Les paraules del dirigent català, actualment fugit a Brussel·les i perseguit per la justícia espanyola, arriben quan falten menys de 24 hores per a la constitució de les Corts Generals i després que el PSOE haja proposat l'expresidenta balear Francina Armengol com a candidata a presidir el Congrés.

L'executiva de Junts decidirà aquest mateix dijous de matí el sentit de vot dels set diputats que tenen en la cambra. Uns suports decisius a l'hora de decantar la balança entre els blocs de dreta i esquerra i, eventualment, fer presidenta Armengol.

Aquest dimecres, però, Puigdemont ha deixat clar que les línies mestres de la posició de Junts "no han variat, per més pressions d'última hora que hi haja i algun insult que se'ls descontrola". "No tenim cap confiança en els partits polítics espanyols, tota precaució és poca i les promeses no ens calfen ni ens refreden", ha agregat el líder de Junts.

Fa just una setmana, el Tribunal Constitucional va rebutjar el recurs d'empara presentat per Puigdemont i l'exconseller Toni Comín contra l'orde nacional de detenció dictada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que va processar-los per malversació agreujada i desobediència. La resolució va resultar molt polèmica perquè va aprovar-se en la sala de vacances de l'òrgan de garanties, on el bloc conservador té majoria de dos a un. La branca progressista entén que aquesta sala, encarregada d'assumir els assumptes urgents durant el mes d'agost, no era l'adequada per a resoldre aquesta qüestió i que s'hauria d'haver abordat més endavant en el ple. Es dona la circumstància que des de la renovació de gener té majoria progressista. La Fiscalia ha anunciat que recorrerà contra la resolució emesa per la sala de vacances en considerar que no era urgent prendre ara la decisió sobre el recurs dels dos dirigents catalans.

També et pot interessar

stats