Puigdemont assegura que deixarà la política activa si no aconsegueix ser president

El líder i candidat de Junts a la Generalitat de Catalunya tornarà a Espanya per a la investidura, encara que no siga ell l'aspirant i descarta participar en actes de campanya a Barcelona

Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu / Ronald Wittek (Efe)

El líder i candidat de Junts a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest dimarts que deixarà la política activa i se n'anirà del Parlament si no aconsegueix ser elegit president. També ha dit que tornarà a Espanya el dia en què se celebre el debat d'investidura al Parlament català, encara que no siga ell l'aspirant.

En declaracions a RAC1, Puigdemont ha assegurat que el seu retorn "no pot estar al servei d'una estratègia electoral" ni ser un "acte de provocació". "Només tornaré a Catalunya el dia del debat d'investidura. L'acte de retorn d'una presidència és de país, no de partit. Ha de tindre sentit institucional", ha assenyalat.

El polític català, exiliat a Brussel·les des del 2017 després del referèndum declarat inconstitucional i la declaració unilateral d'independència, ha afirmat que ell no es veu "com a cap de l'oposició" en la pròxima legislatura i ha deixat entreveure que abandonarà la política activa si no el trien a ell com a cap de govern autonòmic. "Una persona que ha sigut president de la Generalitat no pot estar al Senat o en el consell d'administració empresa. Per això hi ha una llei d'expresidents", ha apuntat Puigdemont, que, no obstant això, ha assenyalat que no està preparant el "discurs de la derrota".

L'exmandatari autonòmic, que actualment està sent investigat per terrorisme en una causa oberta pel Tribunal Suprem relacionada amb Tsunami Democràtic, ha revelat que tenia "cinc plans" per a tornar a Catalunya sense ser detingut, dels quals "només un era vàlid". I ha dit que ho hauria posat en pràctica si el 30 de gener del 2018 el Parlament l'haguera votat com a president de la Generalitat catalana: "Hi hauria tornat en uns dies".

"Nosaltres portem a l'exili la institució de la Generalitat. Ara que estem en el final del camí no em podria perdonar que la posara al servei del meu partit. Fer una aparició magistral en el míting final a Barcelona… No ho faré", ha resumit Puigdemont.

El dirigent de Junts diu que es presenta a les pròximes eleccions per a "culminar el treball iniciat el 2017" i no per a "gestionar una autonomia", si bé ha admés que no es donen les mateixes condicions ara que en ple procés sobiranista. Així mateix, veu "poc rellevant" fer un debat a tres amb els candidats del PSC, Salvador Illa, i el d'ERC, Pere Aragonès, si és "per a parlar de temes autonòmics". I ha dit que amb Aragonès no fan falta un "cara a cara, sinó treballar colze a colze". 

També et pot interessar

stats