El Consell veu "arguments jurídics" suficients per al recurs contra la decisió del Suprem sobre els cabals ecològics del Tajo

Ximo Puig anticipa una "defensa intel·ligent" dels interessos valencians en el recurs de l'Advocacia de la Generalitat contra el rebuig del Suprem de paralitzar cautelarment els nous cabals ecològics 

El cap del Consell Ximo Puig en una imatge d'arxiu
El cap del Consell, Ximo Puig, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, assegura que el Consell té "arguments suficients" per a presentar un recurs en els pròxims dies contra la decisió del Tribunal Suprem de desestimar la suspensió cautelar dels cabals ecològics del Tajo en 2026 i 2027. Puig anticipa una reposta amb "arguments jurídics" i una "defensa intel·ligent" al rebuig del Suprem, a què insisteix que recalcaran la "necessitat que es prenguen mesures cautelars", perquè "les decisions a futur es prenen ja", segons ha explicat durant una trobada amb els mitjans de comunicació a Alacant per a detallar les propostes per a la pròxima legislatura del PSPV-PSOE per a la província.

Després d'aclarir que la Generalitat està d'acord amb fixar un cabal ecològic, ha matisat que cal fixar-lo "en funció de la realitat de les masses de l'aigua" en el moment en què corresponga, de manera que aposta perquè en 2025 "es faça una nova avaluació" una vegada que s'executen les obres previstes en depuració en la Comunitat de Madrid, ja que segons ha destacat, "el problema del Tajo no està aigües avall sinó aigües amunt".

El president ha advertit que no entrarà en "les guerres de l'aigua" que, en la seua opinió, planteja el PP, a què ha acusat d'hipocresia, perquè quan "van governar no van fer absolutament res" per a solucionar el problema. I ha recordat que, durant el mandat de Mariano Rajoy, es van transvasar 400 hectòmetres cúbics menys a la conca del Segura.

Ha contraposat Puig "l'electoralisme" dels populars amb una "defensa intel·ligent en l'àmbit judicial" que entén que fa el Consell que presideix, insistint en la petició de mesures cautelars per a evitar la "incertesa" que pateix un sector rellevant de la Comunitat Valenciana.

Modernització de regs i dessalinització per a assegurar més recursos

En paral·lel al recurs judicial i la reivindicació del transvasament, Puig ha destacat que la Generalitat continuarà amb la política d'inversió en modernització de regs, dessalinització, regeneració i reutilització per a aconseguir una "sobirania hídrica", una estratègia per a aconseguir la "major seguretat" de recursos. "Volem garantir l'horta d'Europa amb una capacitat pròpia de subministrament al màxim i sense deixar de defensar el que és just", ha emfatitzat el president.

També et pot interessar

stats