Puig reuneix la Interdepartamental, a l’espera de l’aval del TSJ al toc de queda

El Consell preveu prorrogar el toc de queda dues setmanes més i el màxim de 10 persones en les reunions, sense límit de nuclis

Reunió de la comissió interdepartamental de salut
Reunió de la comissió interdepartamental de salut, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, presideix aquest dissabte la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació contra la Covid-19, sense saber encara si el Consell té l’aval de la justícia per a dur avant una nova pròrroga del toc de queda.

Segons ha pogut saber À Punt, durant aquesta reunió es preveu aprovar una pròrroga del toc de queda durant 14 dies, però allargant-lo fins a les 1 de la matinada (i no a la mitjanit, com en l’actualitat). S’aprovaria abans de conéixer l’aval de la justícia. La Generalitat confia que el TSJ els done la raó, com ha fet en ocasions anteriors i després de saber que la Fiscalia es mostra favorable a una pròrroga. En qualsevol cas i en cas contrari, el Consell respectarà la decisió de la justícia.

Al llarg d’aquest divendres s’esperava un pronunciament del TSJ, que finalment no ha arribat. Per tal de fer aquesta nova modificació de la mobilitat nocturna, que afecta restriccions de llibertats fonamentals entre la 1:00 i les 6:00 hores, la Generalitat ha demanat l’aval al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

L’endarreriment d’aquesta decisió podria estar relacionada amb la resolució del Tribunal Suprem, que avala que les comunitats autònomes puguen prendre mesures restrictives sense estat alarma, però que ha tombat els decrets de les Canàries i de la Junta d’Andalusia, que incloïen confinaments perimetrals.

El Tribunal Suprem considera que la llei permet la limitació a la mobilitat, però que ha d’estar justificada per les dades epidemiològiques i amb les mesures imprescindibles per a controlar la pandèmia.

Juntament amb el toc de queda, el Consell ha demanat poder limitar les reunions a 10 persones, encara que s’elimina el requisit dels nuclis de convivència.

La Interdepartamental també analitzarà una possible ampliació de l’horari de bars i restaurants fins a les 0:30 hores. 

També et pot interessar