Puig reivindica a Madrid la reforma urgent del sistema de finançament autonòmic

La ministra d'Hisenda, que ha reconegut l'infrafinançament valencià, ha dit que serà una prioritat per al nou govern.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha presentat Ximo Puig, que ha protagonitzat un desdejuni informatiu a Madrid
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha presentat Ximo Puig, que ha protagonitzat un desdejuni informatiu a Madrid / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defés en un desdejuni informatiu a Madrid el diàleg i l'acord com a eixos fonamentals de la política i ha insistit en la reforma del finançament. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, present en l'acte, ha reconegut l'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana i ha dit que serà una prioritat per al nou govern.

L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, tres ministres, el vicepresident segon del Consell, Rubén Martínez Dalmau, i diversos consellers, entre altres, han fet costat a Ximo Puig, qui ha fet una ferma defensa del diàleg i l'acord.

El canvi del model de finançament ha tornat a centrar el seu discurs. Puig ha demanat sinceritat per a reconéixer que "no hi ha equitat entre els espanyols i hi ha comunitats més infrafinançades que unes altres". Així, ha defés que "només hi ha una comunitat que és contribuent net i pobra entre cometes", la Comunitat Valenciana, en comparació a altres territoris com Catalunya o les Balears.

El cap del Consell ha afirmat que "alguns territoris com Madrid es poden permetre el luxe de fer “dúmping' fiscal", i ha defés que un model just amb la Comunitat Valenciana seria aquell que establira "els mateixos recursos per habitant que la majoria; ni més ni menys i fons suficients per a prestar serveis públics de qualitat".

Puig destaca la vitalitat de la Comunitat Valenciana

D'altra banda, Puig ha qualificat de "positives" les xifres de l'atur i ha sostingut que "demostren la vitalitat de la Comunitat Valenciana" encara que ha assegurat que no ha d'haver-hi "triomfalismes" perquè encara hi ha més de 300.000 persones parades.

Per al president, el descens de la desocupació són xifres positives que demostren "la vitalitat" de la Comunitat "en un moment difícil en l'entorn internacional" i suposen "el millor juny en 14 anys" en noves afiliacions a la Seguretat Social.

També et pot interessar

stats