Puig reclamarà per carta a Sánchez i Feijóo incloure el finançament en els pactes d'estat

El cap del Consell remarca que és "fonamental" per a mantindre l'estat social i l'estat de benestar

El president de la Generalitat, Ximo Puig, atenent als mitjans
El president de la Generalitat, Ximo Puig, atén els mitjans / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest divendres que és "absolutament necessari" que en els pactes d'estat "es tinga en compte" el canvi del model de finançament autonòmic, i ha indicat que es dirigirà per carta al president del govern central, Pedro Sánchez, i al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en aquest sentit.

"Crec és que necessari ara reconstruir el pacte autonòmic de principis dels 80, i en aquest pacte un pilar fonamental és el finançament", ha assegurat Puig després que li preguntaren els periodistes si el finançament autonòmic està fora de l'agenda política perquè durant la reunió d'ahir entre Sánchez i Núñez Feijóo no es va tractar aquest tema.

"No pot estar fora de l'agenda política; per a mantindre l'estat social i l'estat de benestar, el finançament autonòmic és fonamental", ha dit Puig, que ha indicat que no sap si el tema no va aparéixer en cap moment de la reunió, "però per a nosaltres és una reivindicació i una realitat per a tot Espanya que ha de canviar".

"Si no tenim recursos suficients no es podrà enfortir el sistema de benestar. Per tant, no pot ser ajornat indefinidament aquest debat, primer perquè hi ha una insuficiència financera que afecta totes les comunitats autònomes i després perquè hi ha algunes que estem doblement perjudicades", ha dit.

Segons Puig, és moment d'"intentar reactivar l'economia, de parar la pujada de preus, és necessari garantir un estat social potent, vigorós i capaç de donar cobertura a tota la societat per a la inclusió, no per a la ruptura. Per això, aquest és un tema que per a nosaltres estarà sempre en l'agenda".

A la pregunta de si en possibles pactes d'Estat, un estaria relacionat amb el finançament autonòmic, el cap de l'executiu valencià ha dit que s'ha de "dirigir al president del govern i al president del PP en aquest sentit".

"Crec que és absolutament necessari que en els pactes d'Estat es tinga en compte el finançament autonòmic. No es pot mirar cap a un altre costat perquè hi ha un tema d'insuficiència per a les comunitats autònomes i, per tant, van determinant un afebliment de l'estat social que nosaltres, en absolut, propiciarem, tot el contrari", ha recalcat.

Segons Puig, aquest dèficit "ens està fent incórrer en un deute molt gran. Mentre no hi haja un sistema de finançament adequat, continuarem garantint els serveis públics a través del deute si és necessari, però és obvi que no es pot continuar així i, per tant, en aquests pactes d'estat s'ha d'incloure el finançament i jo soc absolutament favorable".

També et pot interessar

stats